Etiyopya, İngilizlerden Tarihi Eserlerini Geri İstiyor

 

150 yıl önce İngiliz birlikleri tarafından alınan hazineler, şu anda bulunduğu Victoria ve Albert Müzesi’nden uzun vadeli bir kredi karşılığında Etiyopya’ya iade edilebileceğini söylendi.

5 Nisan Perşembe günü açılan “Maqdala 1868” adlı sergide müze koleksiyonundaki bir taç, bir kadeh, bir gelinlik ve bir mücevher öğeler arasında yer alıyor.

 

Londra’da ki Etiyopya Büyükelçiliği ile istişare halinde düzenlenen ve Maqdala Savaşı’nın 150. yıl dönümünü için hazırlanan sergi öncesinde, Victoria ve Albert Müzesi müdürü Tristram Hunt, Sanat Gazetesi’ne yaptığı açıklamada :“Büyükelçiye açık bir açıklamada, eğer Etiyopya Maqdala maddelerinin devamıyla ilgilenirse yardım etmeye hazır olacağımızı söyledi” dedi.

 

Müzenin sözcüsü ise, “Koleksiyonun uzun vadeli kredileri de dahil olmak üzere daha fazla iş birliği hakkında çoktan tartışmalar yapıldı” açıklamasında bulundu.

Londra merkezli bir eğitim kurumu olan Sanat ve Hukuk Enstitüsü direktörü Alexander Herman, “Bu, kültürel nesnelerin geri dönüşüne yönelik ciddi bir iddianın olduğu çok iyi bilinen bir durum” dedi. “Büyük bir İngiliz enstitüsü prensipte, bir tür paylaşım düzenlemesine veya krediye açık olmak konusunda en azından kararlaştırdı.” diye ekledi.

 

V&A web sitesi, müzenin Etiyopya hazineleri koleksiyonunu, “İngiliz müzelerinin başkalarının kültürel varlıklarını edinmesini sağlayan emperyal süreçlerin huzursuz edici bir hatırlatıcısı” olarak tanımlamaktadır. Sadece emperyal süreçlerin hatırlatıcısı olmayıp aynı zamanda devam eden bir üstünlük göstergesi olarak algılanabilir ve incitici olabilir.

 

Deniz ÜRESİN

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

 

 

 

 

 

 

Kaynak:

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.