Haftalık Göç Bülteni / 26 Nisan- 1 Mayıs

 

SURİYELİ ÇOCUKLAR NEDEN İNTİHAR EDİYOR?

Çocukların yaşam koşullarını iyileştirmeyi hedefleyen uluslararası örgütlerden biri olan ‘Save The Children’ yaptığı araştırma ile bu şaşırtıcı haberi ortaya koydu: Sadece 2020’nin son 3 ayında toplam 246 Suriyeli ve mülteci kampında yaşayan çocuk intihar etti. Bu sayıdan çok daha fazla intihara teşebbüs de yaşanıyor. Henüz 18 yaşını bile doldurmamış yüzlerce çocuk hayata dair ümitlerini kaybediyor, onları bu karanlığa iten ise yaşadıkları kötü koşullar. Mülteci kamplarında yetersiz sağlık, eğitim hizmetlerinin yanı sıra büyük bir korku ve tehditle mücadele eden çocuklar ciddi psikolojik sorunlar yaşamaya ve neredeyse ölüme terk ediliyor.

 

Kaynak: Milliyet Gazetesi

Tarih: 30.04.2021

 

Yunanistan’ın Mültecilere Yönelik Şiddeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde

Lesvos (Midilli) Hukuk Merkezi’nin iddiasına göre balıkçı teknesiyle İtalya’ya gitmekte olan 200’e yakın göçmen, Girit Adası’nda fırtınaya yakalandı ve yardım çığlıkları atan göçmenlere Yunanistan tarafından önce Yunan karasularında beklemeleri söylendi. Başka çaresi olmayan göçmenler korku ve panik içinde beklerlerken, yanlarına yaklaşan Sahil Güvenlik tarafından kötü muameleye uğradılar. Hukuk Merkezi, bu şiddet içeren görüntülerin ellerinde olduğunu ve aralarında hamile ve çocukların bulunduğu insanları darp ettiklerini açıkça belirtti.

 

Kaynak: BBC

Tarih: 27.04.2021

 

Geri Gönderme Merkezlerinde İntihar Sayıları Artıyor

İdari gözetim altında tutulmasına karar verilen yabancıların kontrol ve denetime tabii olması için kurulan ve İl Göç İdaresine bağlı olan GGM’lerde uzun süredir soruşturması devam eden kötü muamele ve şiddet iddiaları süregeliyor. Daha önceleri denetimde olan mültecilerin ihbarı üzerine dikkatleri çeken Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde intihar vakaları günden güne artıyor.

Mezopotamya Ajansı’nın yaptığı habere göre, Afgan mülteci kaldığı Aydın GGM’de intihar girişiminde bulunduğu sırada fark edilerek kurtarıldı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Tarih: 27.04.2021

 

Pandeminin Mültecilere ve Yerinden Edilenlere Çıkardığı Fatura: 87 Milyon Dolar

Covid-19 tüm dünyayı etkileyip kalıcı hasarlar bırakırken, adil aşılama hakkından yoksun bırakılan mülteciler için durum daha da zorlaştı. Hastalık ile artan temel hizmetlerden yoksunluk, yerinden edilen insanların hayatını ciddi ölçüde etkiliyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Doğu Afrika özelinde yaptığı araştırma kapsamında, mültecilerin Covid-19 sürecinde gördüğü zararın karşılanabilmesi için gerekli yardım fonunun 87 milyon dolar tutarında olduğunu açıkladı. Ayrıca, maddi desteğe ilave olarak aşılamada eşitlik anlayışının herkes için uygulanabilir olması gerektiğini ve bunun için çalışmaya devam edeceğini belirtti.

 

Kaynak: IOM

Tarih: 30.04.2021

 

ABD’de Halk Sağlığını Koruma Gerekçesi ile Sınır Dışı Edilen Göçmenlerin Hayatı Tehlikede

Eski ABD Başkanı Trump, global pandemiye karşı halkın sağlığını korumayı gerekçe göstererek ‘Başlık 42’ düzenlemesi kapsamında düzensiz göçmenleri Meksika’ya sınır dışı etmişti.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü tarafından bildirilen habere göre, sınır dışı edilen düzensiz göçmenler, Meksika sınırında bulunan, uyuşturucu çetelerinin yoğun olduğu bölgede ve küçük kulübelerde yaşıyor. Kulübede yaşam mücadelesi veren göçmenler, su ve gıdaya yeteri kadar ulaşamadıklarını ve bu konuda Meksika hükümetinin imkân sağlamadığını söyledi.

 

Kaynak: SonDakika

Tarih: 30.04.2021

 

İtalya’da Mültecilere Ramazan Kolileri Ulaştırıldı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) İtalya şubesi, mültecilere ve ihtiyaç sahiplerine erzak kolileri hazırlayarak yardımlaşma ayı olan Ramazan’a yakışır şekilde farklı bölgelerdeki ailelere ulaştırdı. 30’dan fazla ülkede programlarını gerçekleştiren dernek Milano’da bulunan mülteci yurdunu da ziyaret etti.

Milano Din Hizmetleri Ataşesi Yalçın, “Bu zorlu süreçte İtalya’da yaşayan mülteci ve ihtiyaç sahibi ailelere yardım eli uzatan DİTİB teşkilatına ve hayırseverlere teşekkür ediyorum. Yaptıkları yardımların kabulünü Cenabıhak’tan niyaz ediyorum.” dedi.

 

Kaynak: AA

Tarih: 30.04.20221

 

Yunanistan’dan Mültecilere Tam 52 Yıl Hapis Cezası

 The Independent’in haberine, 2020 yılında ailesiyle birlikte savaştan kaçıp Yunanistan’a sığınma talebinde bulunan ancak başvurusu reddedilen Suriyeli K.S kaçarak üç çocuğu ve ailesiyle birlikte tekneyle sınırı geçti. Bunun üzerine Midilli adası mahkemesi tarafından mülteciye 40 yasadışı göçmenin ülkeye girmesine yardımcı olduğu” ve “gemi enkazına neden olduğu” gerekçesiyle tam 52 yıl hapis cezası verildi.

Defalarca BM tarafından mültecilere yönelik uyguladığı şiddet doğrultusunda uyarı alan Yunanistan’ın verdiği bu ağır kararın, sığınma başvurusu yapmak isteyenlerin gözünü korkutmak ve önüne geçmek için alındığı düşünülüyor.

 

Kaynak: Milliyet

Tarih: 30.04.2021

 

 

Hazırlayan: Yağmur BAŞ

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...