Haftanın Öne Çıkanları

PANDEMİ AB ÜLKELERİNİ YOKSULLUĞA MI İTİYOR? (16.07.2021)

Covid-19 pandemisinin dünya üzerindeki etkileri sürüyor. Dünyada yüksek refah seviyesiyle göze çarpan Avrupa Birliği ülkelerini dahi birçok konuda olumsuz etkileyen salgın, bu kez üye ülkeleri yoksulluk riskiyle karşı karşıya getirdi.

Kaynak: Eurostat
https://ec.europa.eu/eurostat/help/first-visit/tools

Avrupa Birliği sınırları içinde 2009’dan 2019’a kadar artışla seyreden istihdam gelir oranında geçen yıl düşüş yaşandı. 2020 yılında Avrupa’da çalışan nüfusun (18-64) istihdam gelir oranı 2019’a göre yüzde 7 azaldı, bazı ülkelerde yoksulluk riski baş gösterdi. Harcanabilir hane geliri oranında ise dikkate değer bir değişiklik olmadı.

İstihdam geliri işverenin çalışana verdiği maaş miktarını belirlerken harcanabilir hane geliri ise hane başına vergi ve yasal kesintilerden geriye kalan para miktarını temsil ediyor. İstihdam gelir kaybı ise çoğunlukla bu üç nedenden kaynaklanıyor: İşçilerin işini kaybetmesi, geçici süreliğine işten çıkarma veya işçilerin normal saatinden düşük saatlerle çalışması.

AB’de meydana gelen istihdam gelir kaybının uzaktan veya düşük saatlerle çalışan işçi sayısından kaynaklandığı belirtiliyor. Harcanabilir hane geliri oranının sabit kalmasında ise devletin geçici pandemi yardımları ve olası vergi muafiyetleri rol oynuyor.

Bu yardımlar harcanabilir hane gelir oranında istikrar sağlasa da 2020’de AB’ye üye ülkeler kendi sınırları içinde yoksulluk riskiyle yüz yüze geldi. AB düzeyinde belirlenen yoksulluk oranı sabit kalırken Portekiz, Yunanistan, İspanya, İtalya, İrlanda, Slovenya, Bulgaristan, Avusturya ve İsveç gibi ülkelerde çalışma çağındaki nüfusun yoksulluk riski altında olduğu gözlemlendi. 

Üye devletlerin yaklaşık yarısında yoksulluk risk oranı sabit kalırken Estonya’da bu oran düşüş gösterdi.

 

Kaynak: Europa

 

FRANSA HALKI COVID-19 KISITLAMALARINA TEPKİLİ (14.07.2021)

14 Temmuz’da Fransa halkı Covid-19 kısıtlamalarını ve sağlık çalışanlarına uygulanan aşı zorunluluğunu protesto etmek için sokağa döküldü. Polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Fransa’nın tarihi günlerinden biri olan Bastille Baskını’nın yıldönümünde halk ülkenin birçok yerinde meydanlara indi, Covid-19 kısıtlamalarını protesto etti. Fransa içişleri bakanlığı 53 ayrı yerde 19 bin göstericinin yer aldığını açıkladı. Bunların yaklaşık 2 bininin ise Paris’te olduğu belirtildi.

Hükümetin sağlık çalışanlarına zorunlu aşı uygulama kararına tepki gösteren Fransa halkı, aşılananların kart sahibi olacağı öneriyi de eleştirdi. Protestocular “Kahrolsun aşı kartı, kahrolsun diktatörlük!” sloganları attı. Polis ise göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Hükümet, yayılan Delta varyantının önüne geçmek için kafe ve restoran gibi kalabalık yerlere giden aşı olmamış kişilere test uygulanması gerektiğini söyledi. Uzun seyahatlerin de test kapsamında olması bekleniyor.

Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal ise aşı konusunda herhangi bir zorunluluk olmadığı yönünde açıklama yaptı. “Kimsenin yazını cehenneme çevirmeyeceklerini ancak kuralların yalnızca Haziran ortasından bu yana aşı yaptırmış olan gençler için gevşetileceğini” söyledi.

Fransa’da bugüne kadar yaklaşık 35 milyon kişi en az birinci doz aşısını oldu. Bu, ülke nüfusunun yarısına tekabül ediyor.

 

Kaynak: France24

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...