Haftanın Öne Çıkanları

ARAP BAHARI’NIN ARDINDAN DEMOKRASİ VERİLERİ

Kuzey Afrika’da demokrasi protestolarının domino etkisi yarattığı Arap Baharı’nın üstünden on yıl geçti. Ancak bölgedeki her ülke demokratik açıdan aynı yolu kat edemedi. The Economist Intelligence Unit, Arap Baharı’nın ardından bölgede yaşanan demokratik ilerlemeye dair araştırmayı paylaştı.

Araştırmaya göre Tunus, 2020 yılının endeksine göre 10 üzerinden 6,58 puan aldı. Böylece 2010 yılından bu yana 90 sıra yükselerek dünyanın en demokratik 54. ülkesi konumuna erişti. Ancak ülkenin parlamentosu temmuz ayında Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından yaşanan bir hükümet krizi sebebiyle askıya alındı. Bu da demokratik sistemin kırılganlığına işaret ediyor.

 

AFP

 

Arap Baharı’nın ardından 2012 ve 2015 yıllarında iki hükümet değişikliği yaşayan Yemen’de ise kaos hakim. Yemen, dünyanın en az demokratik ülkeleri arasında 11 sıra geriledi ve son 10 arasına girdi. Libya’da da durum benzer. Ülke, 10 üzerinden 1,95’lik demokrasi puanıyla Yemen ile aynı sırayı paylaşıyor.

2011 ve 2013’te devrilen hükümetlerin ardından büyük krizler yaşayan Mısır, 2,93’lük puanla demokrasi yolunda gerileyen ülkeler arasında. Suriye’de hükümet değişikliğine direnen Beşar Esad rejimi zamanla diktatörlüğe evrilerek ülkeyi iç savaşa soktu. Böylece Suriye, bugün dünyanın en az demokratik beş ülkesinden biri oldu.

Cezayir ve Fas ise doğrudan hükümet değişikliği yaşamamasına rağmen demokrasi endeksinde olumlu ilerledi. Cezayir geçen on yıl içinde 10 sıra yükselerek 3,77 puana ulaştı. Fas ise 20 sıra yükseldi ve 5 puan ile dünyanın en demokratik 96. ülkesi oldu.

 

Kaynak: Statista

 

Hazırlayan: Gizem GÜVEN – TUİÇ Akademi İçerik Editörü

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.