Hedasi Barajı Zirvesinden Sonuç Çıkmadı

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Hedasi Barajı hakkındaki Sudan-Etiyopya-Mısır üçlü zirvesinden ortak bir karar çıkmadığını söyledi.

Bakan Gandur, Sudan’ın Başkenti Hartum’da dün başlayan ve 13 saatten fazla süren toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu. Toplantıya üç ülkenin dışişleri ve sulama bakanları ile istihbarat başkanlarının katıldığını belirten Gandur, “Pek çok konuyu tartıştık ancak ortak bir karar alamadık.” dedi.

Tartışmaların yapıcı ve önemli olduğunu söyleyen Gandur, “Meseleyi sulama bakanları ile teknik makamlara bıraktık. Onlar ne zaman siyasetçiler olarak bizim bir araya gelmemizi uygun görürse o zaman toplanacağız. Biz, üç ülke başkanlarının talimatları doğrultusunda hareket ediyoruz.” diye konuştu. Gandur, bir sonraki müzakere turunun tarihinin henüz belirlenmediğini sözlerine ekledi.

Etiyopya’nın, 2011’de, Nil’in iki kolundan Mavi Nil’in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı’nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti. Söz konusu barajın yapımıyla Nil’in kolunun yatağının değiştirilmesi Mısır halkını su konusunda tedirgin etmişti.

Sorunun çözülmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yürütülen müzakereler, 13 Kasım 2017’de Kahire’deki üçlü toplantının ardından askıya alınmıştı. Liderlerin 29 Ocak’ta Etiyopya’da yaptığı toplantıda ise teknik müzakerelerin yeniden başlatılmasına karar verilmişti.

Tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülen, Afrika’nın en büyük barajı olacak projenin toplam maliyetinin yaklaşık 4,8 milyar doları bulması bekleniyor. Baraj projesi hakkında herhangi bir durdurma kararı çıkmamış olmasına karşılık, 2011 yılından günümüze sorunun çözümüne de varılamadı.

Mustafa Nedim CAN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...