Hollanda-Türkiye Krizinde Srebrenitsa Polemiği

 Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik krize, Bosna Savaşı sırasında Serebrenitsa’da yaşananlar da eklendi. Bosnalı güvenlik uzmanı Cevad Galiyaşeviç, “Srebrenitsa, ancak şahsi çıkarların lehine olduğu zamanlar hatırlanıyor” dedi.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Ankara’da yaptığı konuşmada, 22 yıl önceki Srebrenitsa katliamı üzerinden Hollanda’yı eleştirdi.

 Erdoğan, “Biz Hollanda’yı ve Hollandalıları Srebrenitsa katliamından tanırız. Onların cibilliyetinin, karakterinin ne kadar bozuk olduğunu 8 bin Boşnak’ı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Bunları iyi biliriz, kimse bize medeniyet dersi ve medenilik dersi vermesin. Bu milletin alnı aktır, ama onların alnı kapkaradır” diye konuştu.

 Bosna Hersek Federasyonu içinde yer alan Sırp Cumhuriyeti’nden siyaset uzmanı Igor Gajiç, Erdoğan’ın konuşmasını değerlendirdi. Bu tür açıklamaların, Birleşmiş Milletler’in, Srebrenitsa’daki rolüne farklı açıdan bakılmasını sağlayabileceğini söyleyen Gajiç, “Srebrenitsa olaylarının, (Bosnalı Müslümanların lideri Aliya) İzzetbegoviç ile o dönemin ABD Başkanı Bill Clinton arasında NATO’nun çatışmaya dâhil olabilmesi için ‘ciddi bir suç’ olması gerektiğine dair yaptıkları anlaşmanın parçası olduğu biliniyor” diye konuştu.

 Öte yandan Bosnalı güvenlik uzmanı Cevad Galiyaşeviç, Sputnik’e verdiği mülakatta, Srebrenitsa katliamının ayrıntıları ile ilgili soruşturmanın henüz tamamlanmadığını, bu nedenle Ankara’nın bu konuyu gündeme getirmesinin önemli olduğunu savundu.

 Galiyaşeviç, Srebrenitsa olayı ile ilgili başta Fransız gizli servisinin, Birleşmiş Milletler Koruma Gücü’nün (UNPROFOR), (o dönemde Fransa Cumhurbaşkanı olan) Jacques Chirac’ın, Bill Clinton’un, Aliya İzzetbegoviç’in, Bosnalı Müslümanların o zamanki komutanı Naser Oriç’in ve Srebrenitsa’da konuşlanan Hollanda taburunun olayla olan ilişkisinin netleştirilmesi gerektiğini söyledi.

 Bosnalı uzman, “Bu, Srebrenitsa’da meydana gelen korkunç katliamı tartışmaya açma çabası değil, ancak bu suç sonuna kadar soruşturulmalı” dedi.

 Galiyaşeviç ise, Srebrenitsa’daki suçların Sırplar tarafından işlendiğini ve bu konuyu tartışan herkesin kendi kendine yalan söylemiş olduğunu belirtti. Uzman,  Srebrenitsa’da olanlardan kısmen oradaki Hollanda taburunun da sorumlu olduğunu, ancak Hollandalı askerlerin ‘zincirin en zayıf halkası’ olduğunu aktardı.

 Galiyaşeviç, “Bu sadece bazı küresel amaçları bulunan bir ticaret, Srebrenitsa, ancak şahsi çıkarların lehine olduğu zamanlar hatırlanıyor. Erdoğan her şeyden önce, dostları olan İzzetbegoviç hanedanı üyelerinin Srebrenitsa ile ilgili nasıl bir sorumluluk taşıdıkları sorusuna yanıt vermeli” ifadelerini kullandı.

Sündüs Adaş – BALKAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Avrupa Gündemi Konferansları – II: “Bizi Bağlayan Göç” – AB-Türkiye Ortaklığını Yeniden Değerlendirmek

Kocaeli Üniversitesi’nin yürütücülüğünde düzenlenen Avrupa Gündemi Konferanslarının ikincisi 24-25...

Avusturya Seçim Sonuçları: Aşırı Sağ FPÖ’nün Zaferi Yeni Bir Dönemi mi İşaret Ediyor?

Avusturya’da 2024 seçimleri, ülkenin siyasi tarihindeki önemli dönüm noktalarından...

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu Tamamlandı

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu...

Afrika’nın Konumu ve Türkiye: BM 79. Genel Kurul Toplantısı

1945 Yılında kurulan BM’nin bugün dünya haritası üzerinde yer...