İngiltere’de AB ile Arasındaki Gümrük Birliği Tartışmaları

Hükümet gündeminde Brexit sonrası İngiltere’nin AB ile Gümrük Birliğinde kalıp kalmayacağı tartışmaları mevcut.

Avrupa Birliği, İngiltere’ye Brexit’ten sonra gümrük birliğinde kalmaya karar verirse İngiltere’ye daha iyi bir ticaret anlaşması sunmaya ve bir AB yetkilisine göre, İngiltere’nin ticaret politikasına ilişkin görüşlerini dinlemeye hazır olacağını açıklamıştı.

Başbakan Theresa May, Birleşik Krallık’ı Brexit’ten sonra Gümrük Birliği içinde tutmak için baskı altında tutuyor. İş dünyası, muhalefet milletvekilleri ve kendi partisinde birçoğu sınır ötesi ticaretin aksamasını önlemek için ticaret ortaklığının devam etmesini istiyor.

Ticaret bloğunda kalmak, iç pazardaki bir krizde beraberinde getiriyor. Brexit destekçileri, mayıs ayında yapılan Bakanlar Kurulu’nun uzun süredir AB’den bağımsız olarak yeni ticaret anlaşmaları yapabilmesinin Brexit’in önemli bir faydası olduğunu söyledi. Gümrük Birliğinin içinde kalmak, İngiltere’nin mallarla ilgili ticaret politikasını etkili bir şekilde dışlamak anlamında olsa da yine de hizmetlere kendi yoluna gidebileceği belirtildi.

İngiltere’nin AB ithalat tarifelerini Brüksel adına toplayacağı sözde “hibrit model”, İngiltere’nin bir Gümrük Birliğine katılabileceği seçeneğini açık bırakacağından korkan Brexit savunucuları tarafından elverişsiz olarak görülüyor.

Ebrar GENÇ

O-Staj AÇAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.