İsrail Parlamentosu, 1915 Olaylarının ‘Ermeni Soykırımı’ Olarak Tanınmasını Öngören Yasa Tasarısını Reddetti

Ermeni diasporasının etkisinde olan pek çok Avrupa ülkesinin aksine İsrail parlamentosu, 1915 olaylarının ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanınmasını öngören yasa tasarısını reddetti.

Jerusalem Post gazetesinde paylaşılan haberde, “Knesset (İsrail parlamentosu), Eş Atid partisi temsilcisi Yair Lapid tarafından desteklenen ‘Ermeni soykırımı’ tanıma tasarısını oylamayla reddetti” dendi. Habere göre Lapid, parlamentonun 1915 olaylarını ‘’soykırım’’ olarak tanımaması ve anma gününü tayin etmemesi için hiçbir neden olmadığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tsipi Hotoveli, 1915 olaylarının 100. yıldönümü nedeniyle Erivan’a parlamento heyetinin gönderildiğini hatırlattı ve “Ama ülkemiz, karmaşıklığı ve diplomatik sonuçları ve ayrıca belirgin siyasi doğası nedeniyle bu konuda resmi duruş sergilemeyecek” şeklinde bir açıklama yaptı.

Knesset Başkanı Yudil Edeşteyn 2015 yılında hükümeti tutumunu değiştirmeye çağırmıştı, 2016 yılında ise parlamento’nun eğitim komitesi sözde ‘soykırım’ı kabul etmişti.

Karar, inişli çıkışlı seyreden İsrail-Türkiye ilişkilerinin bozulmasının istenmediğini göstermesi açısından önemlidir. Hitler Almanya’sı tarafından ‘’soykırıma uğramış olma’’, İsrail iç ve dış siyasetinde sıkça kullanılan önemli bir meseledir.  İsrail, bu kozun geri planda kalacağını düşündüğü için 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmiyor olabilir. Nitekim, 2001 yılında dönemin Devlet Başkanı Şimon Peres’in Ermeni halkının yaşadıklarıyla Holokost’un paralel olmadığını ifade ettiğini hatırlarsak bu konudaki algının hala değişmediğini söyleyebiliriz.

Aybala LALE
o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...