Japonya ile Serbest Ticaret Antlaşması Müzakerelerinde 8. Tur Gerçekleşti

2014 yılında Japonya’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimiyle başlatılan Japonya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin 8. turu dün Ankara’da gerçekleştirildi. Müzakereler 3 gün sürdü. Anlaşmanın iki ülkenin ihracat ve ithalat sektörünün önemli bir kısmını kapsayacağı öngörülüyor.

Türkiye tarafı Baş Müzakerecisi Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürü Murat Yapıcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin, Türkiye’nin STA alanındaki ağının genişletilmesinde aktif girişimleri olduğunu belirtti  ve  “Türkiye, yakın civardaki ülkelerle STA ağını büyük ölçüde tamamlamış ve kıtalararası müzakereleri yürütmektedir. Japonya bu açıdan en önemli örneklerden birisidir. Japonya gerek ekonomik büyüklüğü, gerek ortaya koyduğu ihracat ve yatırım potansiyeli açısından Türkiye için oldukça önemli hedef ülke konumundadır.” şeklinde açıklamada bulundu.

Türkiye’nin Gümrük Birliğine üye olduğunu belirterek,Japonya’nın AB ile STA müzakerelerini tamamlamasının da müzakereler için hızlandırıcı bir etken olduğunu söyleyen Yapıcı, mart ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Japonya’ya giderek temasları sıklaştıracaklarını ve mayıs ayında da Japon Heyeti Türkiye’de ağırlayacaklarını söyledi. Bu açıklamalara ek olarak, STA’nın  2018 yılı içerisinde tamamlanacağını duyurdu.

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Japonya’nın ilgili bakanlık ve kurumlardan 44 yetkilinin müzakere görüşmeleri için Türkiye’ye geldiğini belirtti. Miyajima, AB ile STA  müzakerelerinin tamamlandığını belirterek Türkiye ile de müzakerelerin  tamamlanması yönündeki temennilerini dile getirdi.

Japonya’nın Serbest Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması Müzakereleri Sorumlusu Büyükelçi Keiji Ide ise Japon şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarını ve bu yatırımların Türkiye’nin ekonomisine  ve iş gücüne yaptığı katkıyı belirterek  “Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanması ile Türkiye’nin, Japonya’ya olan ihracatının da artacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.  Müzakerelerin sonuçlanmasının iki ülke için de katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Merve CURGA
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.