Kamerun’un Sömürge Döneminden Kalma Problemi, ‘Frankofon-Anglofon’ ve Dış Uyarılar

Avrupa Birliği (AB), son zamanlarda Kamerun’un gergin Anglofon bölgelerinde  ani ve hızlı artış gösteren ölümcül şiddet olaylarını, sert bir dille eleştirdi. AB yetkilileri geçen hafta sonu yaşanan, sivil ve polislerin hayatlarını kaybetmesiyle sonuçlanan olayların devam etmemesi için Kamerun Hükümeti’ni göreve çağırdı.

7 Şubat Çarşamba günü yapılan açıklamada AB yetkilileri, şiddet olaylarına başvuran polis ve sivillerin cezalandırılması gerektiğini vurguladı ve Kamerun Hükümeti’nin, Anglofon krizine çözüm bulma aracı olarak samimi ve yapıcı bir diyaloğu başlatması gereğini yineledi. ‘Avrupa Birliği, her iki tarafı gerginliği daha da arttıracak veya Kamerunlular arasında şiddeti teşvik edebilecek herhangi bir hareketten kaçınmaya çağırıyor.’ denildi. Yapılan açıklamada, tüm Kamerunlular için birlik ve barışın korunmasında, demokratik ve anayasal usullerin işletilmesinin krize kalıcı bir çözüm bulmanın tek yolu olduğuna olan inançlarını kaybetmemeleri gerektiği vurgulandı.

Nüfusu 22 milyon olan Kamerun’un, kuzeybatı ve güneybatı bölgelerinde 5 milyon kişi Anglofon bölgelerinde yaşıyor. Frankofon yönetimine başkaldıran Anglofonlar, 2017 Ekim ayının başında ‘Ambazonya’ adını verdikleri sembolik bir devlet kurduklarını ilan ettiler. Bu başarısız bağımsızlık ilanından sonra, Ambazonya bayrağı altındaki ayrılıkçılar, mücadelenin silahlı bir aşamasına başladı. Şu ana kadar yaşanan olaylarda onlarca sivil ve bir düzineden fazla güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Kamerunlular, kendilerine ait olmayan İngilizce ve Fransızca çatışmasını devam ettirmeleri halinde ülkelerinin ‘Fransa Kamerunu’ ve ‘İngiliz Kamerunu’ olarak parçalanmasına sebep olacaklar.

Enes  YÜCEL
o-Staj 2018  AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...