Kazakistan, Bölgesel Güvenlik Konusunda Daha Fazla Çaba Gösterecek

Kazakistan, Orta Asya’da bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi konusunda daha fazla çaba göstermeye hazır durumda bulunuyor. Kazak basınında, 19 Şubat’ta yer alan habere göre halihazırda Astana, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Afganistan ile yoğun diyaloğuna devam ediyor.

Kolektif Güvenlik Anlaşması çerçevesinde atılan adımlar da bu anlamda önem arz ediyor. Ayrıca Mart ayında yapılması planlanan Orta Asya Liderleri Zirvesi’nin de çok sayıda iş birliği anlaşmasına sahne olması bekleniyor.

Dünya Ekonomisi ve Politika Enstitüsü’nden Cumabek Sarabekov konuyla ilgili olarak, “Afganistan’daki güvenlik durumuna özel bir önem gösterileceği kanaatindeyim. Bölgede barışın yeniden inşasına katkıda bulunmak istiyoruz. Afganistan’ı bir tehdit olarak görmediğimiz gibi, bu ülkenin ekonomik kalkınması için her türlü iş birliğine de hazır durumdayız. Çeşitli yatırımlar ve insani yardım programları bu anlamda Afganistan ile ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi için büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamid Karzai ise, ülkesinin durumunun bütün bölgeye etki ettiğini kaydederken, “Kazakistan’ın çabaları hem Afgan halkı hem de Afgan hükümeti tarafından büyük memnuniyetle karşılanıyor. Afganistan’ın izole edilmiş bir ülke olmadığı gerçeğini de en iyi şekilde yansıtıyor. Ayrıca Kazakistan’ın, Afganistan’daki güvenlik durumu hakkında adım atması ve daha detaylı çabalar için öne çıkması, Afgan halkı tarafından takdirle karşılanan bir gelişme.” şeklinde konuştu.

Özellikle Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in, bölgesel güvenliğin iş birliği içerisinde artırılması çabaları sonrasında Orta Asya ülkelerinin katkısıyla bir barış gücü oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca yine askeri iş birliği çerçevesinde Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan askerlerinin tecrübelerini birbirlerine aktarmaları da mümkün olabilecek.

Begmurat ALLABERDİYEV
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

 Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Eğitim Entegrasyonu: Suriyeli Sığınmacıların Türkiye’deki Eğitimi ve Karşılaşılan Sorunlar

Yusuf KAMIŞGöç Çalışmaları StajyeriEditör: Ayşenur Alişiroğlu Özet Türkiye son on yılda...

Rusya ile NATO’nun Baltık Bölgesi Üzerindeki Rekabetinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya Üyelik Sürecine Etkileri

Celal İlker VarolEditör: Bervan Kaya Soğuk Savaş dönemiyle başlayan süreçten...

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na Göre Uluslararası Koruma Kavramları

Lütfi Mert ULUTAŞTUİÇ O-Staj StajyeriEditör: Eda KURT Özet Dünyada bitmek bilmeyen...