Kosova’da KFOR Hazır

1999’da BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar ile, Kosova’ya girmiş olan KFOR’un komutanlığını, şu an İtalyan General Salvatore Cuoci yapmakta ve çok uluslu bir yapıya sahip olan askeri birlik, Kosova’da barışın korunması adına bölgede bulunmaktadır.

KFOR, Savaş Suçları Uluslararası Kosova Özel Mahkemesi’nin göreve başlayacak olması ile birlikte, Kosova’da olası bir gerilim meydana gelirse, bu durumda müdahale etmek için hazır olduklarını dile getirdi.

Kosova’da Özel Mahkeme’nin feshi için birçok çaba gösterilmiş ancak bu çaba yanıtsız kalmıştı. Bu yüzden, mahkeme yakın bir tarihte yargılamalarına başlayacağını söyledi. Özel Mahkeme’nin göreve başlamasına halkın cevapsız kalmayacağı, sokağa çıkıp protestolarına başlayacakları ihtimaline karşı KFOR, olası bir müdahale için hazırlıklara başladı. Askerlerinin son derece eğitimli olduğunun altını çizen General Salvatore Cuoci, protestolar gerçekleşirse olayların büyümeden ve onlara gerek kalmadan çözülmesi yönünde temennisini sunarken yine de, “Biz buradayız, ihtiyaç duyulması takdirde emniyet güçlerine destek vermekte hazırız.” ifadesini kullandı.

ABD’nin yaptığı açıklamaya göre de, önümüzdeki bahar aylarında yeni ABD askerleri Kosova’ya konuşlandırılacak ve bu askerler Türkiye, Macaristan, Polonya ve Romanya askerleriyle birleşince yaklaşık 1000 kişilik bir yeni askeri grup oluşturacak. Kosova’ya gidecek olan askerlerin çok çalıştıklarını ve gereken eğitimi aldıklarını söyleyen ABD’li Birlik Komutanı Albay Donald T. Braman, “Askerlerimle gurur duyuyorum ve NATO ile KFOR misyonunu desteklemeye hazırız.” dedi.

Kosova’da emniyet güçlerinin yetersiz kalma ihtimaline karşı sahaya çıkacak olan çok uluslu bir birlik olan KFOR, 23’ü NATO üyesi 8’i NATO üyesi olmayan toplam 31 ülke askeriyle oluşacak herhangi bir gerilimi kolayca bastırabilir durumda. Sayıca fazla ve NATO destekli olduğu için askeri teçhizat bakımından donanımlı olan ‘’Barış Gücü’’ umarız ki olaya müdahale etmek zorunda kalmaz ve önümüzdeki günlerde şiddet olayları yaşanmadan yargılama süreci başarılı bir şekilde sona erer.

Simge ŞAHİN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...

Sığınmacıların Ev Sahibi Ülkelere Katkıları: Türkiye’deki Suriyeliler

Sena Özdemir Göç Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan...