Kuzey Kore ile Güney Kore Arasında Tarihi Zirve

Kuzey Kore lideri Kim ve Güney Kore lideri Moon sınırda bir araya geldi ve yarımada için ‘kalıcı barış’ vaat ettiler. Kuzey ve Güney Kore’nin liderleri, yarımadanın sürekliliğini sağlamak ve yıllarca süren düşmanlıklara son vermek için “kalıcı barış”  getirecek bir dönüm noktası zirvesinden sonra söz verdiler.

Kore Savaşı’ndan bu yana bölünmüş halde olan yarımadanın liderleri Kim Jong-un ve Moon Jae-in ilk kez ateşkes köyü Panmunjom’un Güney Kore’ye ait kısmında bulunan Barış Evi’nde yerel saatle 09.30’da bir araya geldi. Kuzey ve Güney Kore liderleri, Kore yarımadasının “tamamının nükleer silahlardan arındırılmasını” için çalışmayı kabul ettiklerini belirten ortak bir açıklama yaptılar. On yıldan uzun süredir, ilk kez yapılan zirvede iki taraf, yarımadada kalıcı barış oluşturmak için anlaşmaya varmaya çalışacaklarını açıkladılar.Açıklamada, askeri silahların azaltılması, düşmanca eylemlere son verilmesi, silahlandırılmış sınırın bir barış bölgesine dönüştürülmesi ve ABD gibi diğer ülkelerle çok taraflı görüşmeler sürdürme vaatleri de yer aldı.

Açıklamada, Kore yarımadasında daha fazla savaş olmayacağı ve Kuzey ve Güney Kore’nin savaş tehlikelerini gerçekten ortadan kaldırmak için ortak çaba sarf edecekleri belirtildi. Çin daha sonra her iki liderin politik kararlılığını ve cesaretini övdü ve momentumun korunabileceğini umduğunu söyledi.ABD Başkanı Donald Trump da haberi memnuniyetle karşılayarak “iyi şeylerin gerçekleştiğini” söyledi.Bay Kim önümüzdeki haftalarda Bay Trump ile görüşecek. Washington’da konuşan Bay Trump, toplantının söz konusu iki ülkeden birinde gerçekleşeceğini ve Kuzey Kore lideri tarafından “oynatılamayacağını” söyledi.”Bir çözüm bulacağız ve eğer yapmazsak odadan çıkacağız” dedi.

Çağatay KILIÇ

O-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.