Lübnan Başbakanı Refik Hariri: ‘Hizbullah ile İttifak Yapmayacağız’

Lübnan’ı 2018 Mayıs ayında bir referandum bekliyor ve bu referandum Lübnan için bir dönüm noktası fırsatı. Başbakan Saad Hariri’ nin babası Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri, 14 Şubat 2005 günü Beyrut’ta düzenlenen bombalı bir suikast sonucu öldürülmesinin 13.yıl anma etkinliklerinde konuşan Saad Hariri önemli açıklamalarda bulundu.

Hariri, “Biz, hiç kimsenin kendisini ırkçı ya da mezhepçi bir kutuya koyup kutuyu kilitlemesini ve sonra da anahtarını atmasını kabul eden bir hareket değiliz.” dedi. Lübnan’ ın bir Arap ülkesi olduğunu ve hiç bir dış gücün boyunduruğu altına girmediğini girmeyeceğini, Hizbullah ile ittifak kurulmayacağını ekleyen Hariri, Lübnan Temsilciler Meclisi (Lübnan Parlamentosu) için de konuştu.

Hariri, Lübnan’ı bölgedeki savaşların etkilerinden korumak, Arap ülkelerinin içişlerine karışmamak, silahın sadece devletin ve meşru kurumlarının elinde olmasını vurgulamak ve ordu ile güvenlik güçlerinin yeteneklerini etkinleştirmekten başka amacı olmadığını ekledi.

Yapılacak olan referandum için ‘bu Refik Hariri’ nin iade-i itibarıdır. Bizler, Gelecek Hareketi (Hariri’ nin Partisi) olarak bunun için çalışmaktayız ve Taif Antlaşması’na  (1989’da iç savaşı sona erdiren anlaşma) sonuna kadar bağlıyız’ ifadelerini kullandı.

Ahmet Mert İZMİR 
o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.