Lunaçek’in Suçla Mücadele Konusunda Kosova’ya Çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP) Kosova Raportörü Ulrike Lunaçek’in Kosova hükümetine organize suç ve yolsuzlukla mücadele konusunda çağrıda bulunduğu öğrenildi.

Geçen hafta Lunaçek’in tanıtımını yaptığı ve Avrupa Parlamentosu Dış Politika Komitesi’nin de onayladığı Kosova kararında, temel sorunun yolsuzluk ve suçlarla mücadele olduğu, Kosova yetkili makamlarının bu sorunları daha büyük bir ciddiyetle dikkate alması gerektiğinin vurgulandığı belirtildi. Kosova ile ilgili bu kararın Mart ayında oylanması beklendiği ifade edildi.

Kosova için vize muhafiyeti konusunun hala Avrupa Birliği(AB) üyesi bir çok ülke tarafından iç güvenlik tehdidi olarak algılandığını belirten Lunaçek’in Avrupa Birliği (AB)’nin,  Kosova’dan özellikle yargı alanında ve yolsuzlukla mücadele konularında daha ileri adımlar beklediğini söylediği dile getirildi.

Geçen yıl Kosova’da bir ilerlemenin kaydedildiğini ama bunun sonuca ulaşmak için yeterli olmadığını belirten Lunaçek’in Sırbistan – Kosova diyaloguyla ilgili olarak “Sadece Kosova’nın kuzeyinde değil, ülke genelinde suç ve yolsuzluk mevcut. EULEX in hala kuzeyde erişimi olmadığı bir gerçektir, fakat diyalog süreciyle Kuzeyde paralel yapılanmaların fes edileceğini ümit ediyorum. Kuzeyde hukuk üstünlüğünün mevcut olmadığı bir gerçektir, iyi ama orada yaşayan insanlar için işbirliğinde bulunmalıyız” şeklinde açıklamada bulunduğu ayrıca Kosova’yı tanımayan AB ülkelerinin bu tutumlarını değiştirmeleri gerektiği söylediği ifade edildi.

Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku’nun da yaptığı açıklamada, her sürecin başlangıcı ve sonu olduğunu belirterek, başlayan vize muafiyetinin de başarıyla sona ereceği konusunda iyimserlik belirttiği öğrenildi.

(TUİÇ Akademi, kosovahaber, kosovaport)

Gül Muriç

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Çanakkale Deniz Zaferinin 110. Yıldönümü ve Afrika

ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİNİN 110. YIL DÖNÜMÜNE GİRERKEN AFRİKA Çanakkale deniz...

Bosna-Hersek’in Geleceği: Bir Perspektif Meselesi mi?

Aşağıdaki yazı, Bosna-Hersek’in mevcut siyasi krizine dair farklı bir...

Küresel Güney’in Ekonomik Dayanıklılık Yolu

14 Mart 2025, Enver İbrahim Aşağıda yer alan metin, Malezya...

ABD Husileri Hedef Aldı

Geçtiğimiz hafta, ABD'nin Yemen'de İran destekli Husilere yönelik düzenlediği...