Macron, Tunus Ziyaretinde NATO’nun 2011 Yılındaki Libya’ya Askeri Müdahalesini Eleştirdi

Emmanuel Macron, Tunus’taki devlet ziyaretinin ikinci günü olan 1 Şubat Perşembe gününde NATO’nun Libya müdahalesinin en açık görüşlü eleştirilerini yaptı.

Emmanuel Macron, Tunus’u ziyaretinin ikinci gününde yaptığı açıklamada, NATO’nun 2011 yılında Libya’daki Nicolas Sarkozy’nin önderliğinde Fransa’nın müdahalesi hakkında şimdiye kadar yapılmış en güçlü eleştiriyi yaptı.

Halk Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’ne konuşan Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa’nın ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Libya’daki mevcut durumdan sorumlu bulunduğunu belirtti. Tunus milletvekilleri bu konuşmaya alkışlayarak karşılık verdi. Libya liderinin güvenlik tehditlerini gözden geçiren Macron “Birçoğunun Libya liderinin geleceğe yönelik herhangi bir plan yapılmadan ortadan kaldırılmasına karar verdiğini unutmam” açıklamasında bulundu.

Öğleden sonra Dakar’a gitmeden önce Macron, Libya meselesine bir kez daha değindi. Mevcut durumun öncelikli olarak zulümden kaynaklandığını söylerken, bir ülkenin durumunu tek taraflı ve askeri açıdan çözme fikrinin yanlış bir anlayış olduğunu belirtti.

Macron, milletvekillerine “Arap dünyası ve Akdeniz’in tüm kıyıları sizi izliyor ve başarılı olmanızı istiyor” dedi. Arap Baharı; 2011 devriminden yedi yıl sonra Tunus’un durgunluk yaşadığı bu dönemde, devletin sosyo-ekonomik durgunluğunun etkisi altındaki Tunus liderlerine güvendiğini belirten Macron sürecin kırılganlığını ve zorluğunu vurguladı.

Deniz ÜRESİN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...