Moody’s, Hırvatistan’ın Notunu Düşürdü

Hırvatistan ile Bosna Hersek Arasında Köprü Krizi

Neum’a kurulması planlanan köprü Hırvatistan ile Bosna Hersek arasında engel teşkil ediyor.

Hırvatistan’daki Pelyeşats Köprüsü Derneği, Hırvatistan topraklarını birbirine bağlayacak Pelyeşats Köprüsü’nün, toplanacak yardımlarla inşa edilmesi için vatandaşlara çağrıda bulunarak bir bildiri yayınladı.

Pelyeşats Köprüsü Derneği Başkanı Branka Şeparoviç’in imzasını taşıyan bildiride, Bosna-Hersek’in denize açılan tek noktası olan 24 kilometrelik sahilinde yer alan Neum kentine Hırvatistan’ın yapmayı planladığı, “Pelyeşats Köprüsü’nün inşası için yardım toplayarak, hem devlet sınırlarını hem de Hırvat halkının birliğini ve iyimserliğini birleştirmek istedikleri” belirtildi.

Hırvatistan’ın Metkoviç, Split, başkent Zagreb veya diğer yerlerinden gelen ziyaretçiler, ülkenin güneyindeki Dubrovnik’e gitmek için Bosna Hersek’in Neum kentindeki sınır kapısından giriş yapıyor, daha sonra da yeniden Hırvatistan topraklarına geçiyordu. Dayton Barış Antlaşması sırasında, Hırvatistan’ın almak için yoğun çaba sarf ettiği Neum, merhum Aliya İzzetbegoviç’in yoğun ısrarı ve direnmesi sonucu Bosna-Hersek sınırlarında kalmıştı.

Hırvatistan’dan Türkiye’ye Vize Uygulama Kararı

Her yıl binlerce Türk turisti ağırlayan Hırvatistan hükümeti, vize sistemini Avrupa Birliği’ne (AB) uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında, 1 Nisan 2013’ten itibaren ülkeye gelen Türk vatandaşlarına vize uygulanmasını kararlaştırdı.

1 Temmuz’da AB üyesi olacak Hırvatistan’ın, AB yasaları gereği birliğe üye olmadan 3 ay önce, AB’ye vize serbestliği hakkına sahip olmayan ülkelere vize uygulamaya başlaması gerekiyor. Türkiye’ye vize uygulanması ile ilgili karar, 24 Ocak’taki hükümet toplantısında alındı. Alınan karar, Dışişleri ve Avrupa Birliği İlişkileri Bakan Yardımcısı Yoşko Klisoviç tarafından kamuoyuna açıklandı. Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye vatandaşlarına yönelik vize uygulaması kararını “maalesef” almak zorunda olduklarını beyan etmişti.

Bu karardan etkilenenler ise Türk turistleri…

Geçen yıl Türkiye’den 21 bin turistin geldiğini belirten Dubrovnikli turizm işletmecileri, bu turistlerin özellikle sezon dışındaki dönemlerde gelmesinin kendileri için büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Geçen Kurban Bayramı’nda sadece Türkiye’den

Dubrovnik’e 3 bine yakın turist geldiğine işaret eden turizmciler, vize uygulamasıyla birlikte turist sayısının düşmesinden endişe ettiklerini bildirdi.

Ülkedeki birçok turizm şirketinin, Türk vatandaşlarına vize konusunda kolaylık sağlanacağı yolunda umutlu olduğu ifade edilen açıklamada, “Dubrovnik Şehri İnisiyatifi ve Dubrovnik Turizm Birliği olarak Türkiye vatandaşlarının daha kolay bir şekilde vize alabilmesi için Hırvatistan Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceğiz” bilgisi verildi.

 

Moody’s, Hırvatistan’ın Notunu Düşürdü

Kredi derecelendirme Kuruluşu’ndan Moody’s, Hırvatistan’ın notunu çöp 
seviyesine indirdi. Ülkede ekonomik toparlanmanın görülmemesini, yetersiz Mali konsolidasyon olmasını ve ülkenin dış faktörlere karşı savunmasız olmasını gerekçe gösteren Moody’s’ Hırvatistan’ın notunu Baa3′ ten Ba1’ e indirdi. 

 

Kiril Alfabesi Hırvatistan’da Protesto Edildi

Hırvatistan’ın Vukovar kentinde toplanan yaklaşık 20 bin kişi, Bosna Savaşı sırasında Vukovar’ da katliam yapan ve kentte yaşayan Sırplar için yol tabelalarında Kiril alfabesi de kullanılmasına imkân sağlayan kararı protesto etti.

Hırvat gazileri dernekleri tarafından organize edilen dev gösteride protestocular, Hırvatistan hükümetinden Vukovar’ da ki etnik azınlıkların haklarına yönelik kanunlardan vazgeçilmesini istedi.

(TuiçAkademi,  Ntvsmbc, Balkaninsight , mvep.hr , vlada.hr)

 

TUİÇ-BALKAM

Gülşah ŞENGÜLER

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Türkiye’nin Afrika Açılımı: Uganda ile Yapı Merkezi Arasında İmzalanan Demiryolu Anlaşmasının Stratejik Boyutları

Uganda’nın Türk inşaat firması Yapı Merkezi ile 272 kilometrelik...

Batı’nın Sıkıntılı Kökenleri: Din Adamları ve Avrupa’nın Yahudi ve Müslümanlarının Ortadan Kaldırılması

Bu yazı Şener Aktürk imzasıyla ilk olarak BROADSTREET tarafından...

Sırbistan’ın İsrail’e Silah Satışı 2024 yılında 23 Milyon Euroyu Aştı

Bu yazı ilk olarak Sasa Dragojlo ve Avi Scharf...

Avrupanın Enerji Güvenliğinin Sağlanmasında Türkiye’nin Katkısı

Avrupanın Enerji Güvenliği Bugün her kesim tarafından kabul edilen bir...