Orta Afrika’da 90 Bin kişi Yerinden Oldu.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin (OAC) kuzey bölgesinde, yol kontrolü ve geçişler nedeniyle çatışan silahlı gruplar, 90 bin kişinin yerinden olmasına sebep oldu.

Aralarında anlaşamayan silahlı grupların çatışmaları nedeniyle ülkenin kırsal bölgelerinden yaklaşık 65 bin kişi, Çad sınırına yakın Pava ve Markounda şehirlerine kaçmaya başladı. Bölgedeki 25 bine yakın vatandaşın da komşu ülke Çad’a sığınması, kuzeydeki kırsalın birkaç haftada boşalmasına yol açtı.

Pava’daki göçmenlerin bir kısmı yerlilerin evlerinde konaklarken geri kalanlar da bir kilisenin etrafındaki boş arazide toplanarak belediyenin kendilerine yer tahsis etmesini bekliyor.

Gıda fiyatlarındaki yaşanan artış da sorunlara yol açtı. Kırsaldakilerin çatışmalar dolayısıyla tarım alanlarını terk etmesiyle artan gıda fiyatları nedeniyle sığınmacıların bulunduğu bölgelerde yiyecek sıkıntısı baş gösterdi. Yaklaşık 15 sivil toplum ve yardım kuruluşu göçmenlerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Yoğun nüfusa rağmen halkın sükûnet içinde yaşamaya çalıştığı Pava ve Markounda’da, açlığın baş göstereceği ve iç çatışma yaşanacağından da endişe ediliyor.

OAC’de 2012’de Müslüman Seleka silahlı grubunun, yönetime karşı ayaklanmasıyla siyasi kriz çıkmış, Hristiyan Anti-Balaka silahlı grubuyla Seleka arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Geçen yılki devlet başkanlığı seçiminin ardından siyasi kriz sona erse de ülkede zaman zaman şiddet olayları görülüyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Aralık ayından bu yana 173 bin kişi şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı, 37 bin kişi de komşu ülkelere sığındı.

Büşra GÜRSOY
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.