Orta Afrika’da Çatışma

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Başkenti Bangui’de, güvenlik güçleri ile “Genel Güç” adlı silahlı grup arasında çıkan çatışma sonucunda 16 kişi yaşamını yitirdi.

Yerel basında, çatışmanın silahlı grubun bir üyesinin Bangui’nin KM5 bölgesindeki Notre Dam de Fatima Kilisesi civarında gözaltına alınması üzerine başladığı bildirildi. Çatışma sırasında kilisede bulunan sivillerin de aralarında olduğu 16 kişi yaşamını yitirirken, 96 kişi yaralandı.

Halk çatışmanın ardından, silahlı grup üyelerinin Müslüman olduğunu ileri sürerek, iki camiye saldırdı. Bir başka grup da çatışmada ölenlerin cesetlerini Cumhurbaşkanlığı yerleşkesine taşıyarak gösteri yaptı.

BM Barış Gücü (MINUSCA) bölgede çatışma sonrası yaşanan gerginlikler üzerine bir açıklama yaparak, sivilleri ve dini yapıları hedef alan saldırıları kınayarak ve halka soğukkanlı olmaları için çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Fransa ve ABD, Afrika Birliği ile Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğundan oluşan G5 grubu ise yaptığı açıklamada suç örgütlerinin dini kullanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Yaptığı açıklamada, “Tüm Orta Afrikalıları itidalli ve dirençli olmaya ve ülkeyi şiddet ile intikam tuzağına sürükleyecek manipülasyondan kaçınmaya çağırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Yerel çatışmaların tırmanıp ciddi boyutlara ulaşmasını engellemek için, toplum içindeki tüm tarafların hassas davranıp barışı sağlamak adına yetkili güçlere yardımcı olması önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Önümüzdeki süreçte, tüm tarafların bu konuya hassasiyetle yaklaşıp davranışlarını olayların kızışmasına neden olmayacak şekilde belirlemeleri, ülkedeki istikrar ve toplumun huzuru için önemli bir adım olarak gözükmektedir.

 

Merve ACAR

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.