Putin ve Obama Suriye Konusunu 1 Yıldır Görüşüyordu

ABD başkanı Obama, Ortadoğu’da son yıllarda yaşanan gelişmelere değinirken Suriye’deki iç savaş, İran’ın nükleer programı, İsrail-Filistin barış süreci ve Mısır’daki askeri müdahale gibi konularda ABD yönetiminin yaklaşımını dile getirdi.

Obama, öncelikle Suriye konusundan bahsederek uluslararası toplumun bu ülkede yaşananlar noktasındaki reaksiyonunun, zorlukla karşılaşıldığında yeterli olmadığını söyledi.

ABD ve bazı ülkelerin muhalifleri cesaretlendirmek için çalışmaları olduğunu söyleyen Obama, Esed rejiminin 21 Ağustos günü kimyasal silah saldırısı sonucu binden fazla insanın hayatını kaybettiğini açıklayarak “Suriye’deki kriz ve bölgedeki istikrarsızlık uluslararası toplumun yüzleşmesi gereken daha geniş bir zorluk haline geliyor.” dedi.

ABD lideri ülke olarak, uluslararası toplumda kimyasal silahların yasaklaması gerektiğini düşündüklerini ifade ederek, zehirli gaz saldırısının ardından sınırlı askeri müdahale kararını ABD ve dünya menfaatleri adına aldıklarını söyledi.

Konu ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir yıldan fazladır görüştüklerini belirten Obama, son olarak St. Petersburg’daki G8 zirvesinde bu konuyu gündeme getirdiklerini söyleyerek ”Bu sorun konusunda benim tercihim her zaman diplomatik çözümden yana oldu. Son birkaç haftada ABD, Rusya ve müttefik ülkelerimiz Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası kontrole geçmesi ve yok edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.” şeklinde açıklamada bulundu.

Suriye rejiminin ilk adımını attığını dile getiren Obama, Güvenlik Konseyi’nin kararlı bir duruş sergilemesinin gerekliliğinin, Esed rejiminin sözünü tutması için önemli olduğunu söyledi.

Suriye konusunda  başarılı olunması durumunda 21. yüzyılda kimyasal silah kullanımına yer olmadığı noktasında güçlü bir mesaj verilmiş olacağına dikkat çeken Obama, güç kullanmak ile kalıcı barışa erişilemeyeceği görüşünde.

Suriye krizi ile ilgili barışçıl bir çözüm için diğer ülkelerden gelecek her türlü katkıyı memnuniyetle karşılayacaklarını ifade ederek ”Burada tüm ülkeleri Suriye ve çevresindeki ülkelerin insani ihtiyaçlarını karşılamak üzeren adım atmaya çağırıyorum. Amerika bu gayretlere bir milyar doların üzerinde destek verdi ve bugün 340 milyon dolar daha sağlayacağımızı duyuruyorum.” yönünde açıklamalarda bulundu.

(TUİÇ Akademi, Gündemrusya, Haberrus)

Elif Sarpkaya

TUİÇ Stajyeri

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin Göçmen Havaleleri Üzerindeki Etkisi: Gelişmekte Olan Ülke Perspektifi

Gökçen Ayzıt Kırkali  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Yurt dışında çalışan göçmenlerin...

Kosova Avrupa Konseyi Üyeliğine Bir Adım Daha Yaklaştı

Avrupa Konseyi'nin Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, 31 ülkenin...

Bosna Hersek Seçim Yasası Değişti

Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması sonrasında kurulan karmaşık siyasi...

Dijital Araçların Göç Süreçlerindeki Rolü

Hazırlayan: Büşra KEŞLİ TOROSLU Özet Bu araştırma, dijital teknolojilerin göç ve...