Suriye’ye Tehdit Devam Ediyor

Suriye’ye yönelik askeri tehdidin devam ettiğine dair, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, tehdidin askıya alındığını, ancak tamamı ile ortadan kalkmadığını ifade etti.

Suriye’nin Duma kentinde değerlendirmede bulunan Riabkov, “Uluslararası hukuk ihlal edilerek yapılması planlanan saldırı tehdidi bir kenara alınabildi, ancak tamamı ile ortadan kalkmadı” dedi.

Riabkov, batılı ülkelerin 21 Ağustos’ta gerçekleşen kimyasal saldırıyı Suriye hükümetinin yaptığına dair reddedilemez delilleri olmadığını savunarak “Guta’da kimyasal saldırının Esed hükümeti tarafından yapıldığı iddialarına karşı güçlü itirazlar ortaya kondu. Konmaya da devam ediyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

ABD ile Suriye konusunda devam eden işbirliğinden memnun olmadıklarına değinen Riabkov, “Maalesef, Amerikalılarla diyalogumuzun çok sağlıklı olmadığını itiraf edebilirim. İlişkilerimizin yönü, olması gereken tarafa doğru değil.” eleştirisini getirdi.

Hafta içinde BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili bir tasarının gündeme gelebileceğine değinen Rus diplomat, “Bunun olmasını ümit ediyoruz. Ancak yüzde 100 garanti değil. Suriye’ye yönelik 7. madde çerçevesinde otomatik güç kullanımına karşıyız…” dedi.

Sergey Riabkov, Suriye tasarısında 7. maddeye herhangi bir atıfta bulunulmasının kabul edilemeyeceğini tekrarlayarak “Burada Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) yapacağı çalışmaların desteklenmesine yönelik bir karar söz konusu. Öncelikle OPCW’ye uygun olmama durumu belgelenmeli. Sonra, bu durum uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği görülmeli. Daha sonra da konu ile ilgili 7’inci madde uygulaması Güvenlik Konseyi’nde karara bağlanmalı” dedi.

(TUİÇ Akademi, Haberrus, Milliyet)

Elif Sarpkaya

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...