Rusya’da Afganistan Konferansı Düzenleniyor.

 Afganistan’ da çözüm yollarını görüşmek üzere Moskova’ da bir konferans düzenleniyor.

 Şubat’ ın ilk haftasında Afganistan Dışişleri Bakanının Rusya ziyaretinde Sergey Lavrov’ un düzenleneceğini açıkladığı konferans Rusya’ da, Afganistan, Pakistan, Çin, Hindistan ve İran’ın katılımıyla düzenlenecek. Aralık’ taki son konferansın aksine bu defa Hindistan ve İran da katılım gerçekleştirdi.

 Rusya’ nın endişeleri son toplantıda da dile getirdiği gibi DEAŞ’ ın Doğu Afganistan’ daki varlığı ve dolayısıyla sınırında olan Kafkaslar’ a yayılma tehlikesi. Rusya’ nın DEAŞ tehlikesini bertaraf etmek için Taliban’ ı kullandığı da öne sürülen iddialar arasında. Rusya Dış İşleri Bakanlığı ise Taliban’ a silah gönderdiği iddialarını yalanladı.

 Konferans Afganistan sorunu için ABD ve NATO’ nun devre dışı bırakıldığı eleştirilerine neden oldu. ABD merkezli düşünce kuruluşu Wilson Center’ dan Michael Kugelman “Rusya’ nın bu girişimleri ABD’ yi devre dışı bırakmak mı?” diye sorarken, İslamabad Stratejik Çalışmalar Enstitüsü’ nden Amina Han, Moskova’nın girişiminin, ‘Afganistan’la büyük ilgisi bulunan tüm bölgesel oyuncuları kapsadığına” dikkat çekti.

Turgut Sağlam – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

  • http://www.amerikaninsesi.com/a/rsuyada-abd-ve-natpsuz-afganistan-konfertansi/3721825.html
  • https://tr.sputniknews.com/rusya/201702111027166996-rus-disisleri-taliban-silah-gonderdigimiz-yalan/

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.