Kosova ile Sırbistan İlişkileri Normalleşiyor mu?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic ve Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaci Avusturya’da gerçekleştirilen Alpbach Politika Forumunda konuştular. Konuşmalarda “Kosova ve Sırbistan arasında yeni bir anlaşma ile yeni bir tarih yazmanın zamanıdır.” vurgusunu yaptılar. Her iki ülkenin de Avrupa Birliği’ne üyeliğinin öneminin altını çizen liderler, 7 Eylül’de Avrupa Birliği’nin moderatörlüğünde Brüksel’de gerçekleştirecekleri görüşmenin öncesinde uzun süredir devam eden sorunun çözümüne odaklanmış durumdalar.

Kosova Cumhurbaşkanı Thaci “Kimsenin müzakereden korkmaması gerekiyor. Kosova ve Sırbistan için ilerlemenin tek yolu Avrupa Birliği entegrasyonudur.” derken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, “Geleceğimiz için çok önemli bir şeyi deniyoruz. Bu aynı derecede Arnavutlar için de önemli. Birlikte yaşamak zorundayız. Balkanlardaki en önemli milletleriz. Eğer biz bu sorunu çözemezsek, kim çözecek?” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler Avrupa Birliği Moderatörlüğü’nde İlerliyor

Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Joannes Hahn ise Vucic ve Thaci’den sonra yaptığı konuşmada; çok tarihi bir ana şahitlik ediyoruz, çözümü kurmak Vucic ve Thaci’nin elinde ve ben onlara inanıyorum. Çözüm her ne ise ve hiçbir şeyi dışlamadan bölgenin istikrarına katkı sunmalıdır. Bu çözüm başka fikirleri canlandırmamalıdır. Uluslararası toplumu bir kere daha temin ediyorum ki bu terzi yapımı çözüm temel hedefimiz olan barışa hizmet edecektir” dedi.

Hahn ayrıca “biz dışarıdan bir şey empoze etmiyoruz. Ancak bir kere daha söylüyorum; herhangi bir çözüm bölgesel istikrara hizmet etmelidir. Herhangi bir yerde istikrarsızlığı tetiklememelidir. Bu şüphe ve endişeleri gidermeye ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere Kosova 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti ve bugüne kadar Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığını tanımadı. Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne üyeliği için ana önkoşul ise Kosova ile ilişkilerini normalleştirmek. Sırbistan yönetimine Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliği hedefini gerçekleştirmek için baskı yapıldığı ve toprak değişiminin bir çıkış yolu olabileceği düşünülüyor. Ancak bu fikir Sırbistan muhalefeti, Kosovalı Sırplar ve Almanya Şansölyesi Merkel  tarafından kabul edilmemiş görülüyor.

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.