Susan Strange

9 Haziran 1923’te Dorset’te doğan ve 25 Ekim 1998’de Aylesbury’de hayata gözlerin yuman Susan Strange, döneminin önde gelen uluslararası ilişkiler uzmanlarından biridir.

1943 yılında London School of Economics’de (LSE) eğitim alan Strange, daha akademik kariyerine başlamadan, genç yaşlarda şöhreti yakaladı. 1965 yılına kadar The Economist ve The Observer’da gazetecilik yaptı. Bu dönemde, Chatham House’da (Kraliyet Enstitüsü) da araştırmacılık görevini yürüten Strange, 1978-1988 yılları arasında London School of Economics’de (LSE) profesör olarak görevini ifa etti. Böylece Susan, LSE’de profesör olarak görev yapan ilk kadın olma özelliğine sahip oldu. 1989 ve 1994 yılları arasında ise Floransa’daki Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nde görev aldı ve daha sonra bir süre için Japonya’da profesörlük yaptı. Kısa süre sonra İngiltere’ye dönen Susan, İngiltere’deki Uluslararası İlişkiler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Aynı zamanda önemli eserlere imza atan Susan’ın başlıca eserleri şunlardır: Sterling and British Policy: A Political Study of an International Currency in Decline, Casino Capitalism, States and Markets, Rival States, Rival Firms: Competition for World Market Shares ( J.Stopford ve S.Henley ile beraber), The Retreat of the State: The Diffusion of Power in the World Economy, Mad Money: When Markets Outgrow Governments.

Susan Strange ve Uluslararası İlişkiler

Susan Strange, birçok uluslararası ilişkiler uzmanı tarafından uluslararası siyasi ekonominin kreatörü olarak görülmektedir. İktisatçıların zayıf bir anlayışa sahip olduğunu, soyut ekonomi modellerine aşırı güven duyduklarını ve bundan dolayı dünyadaki küresel ekonominin nasıl işlediğini bilmediklerini iddia etmiştir.  Bunun yanı sıra, politika bilimcilerinin de zayıf bir anlayışa sahip olduğunu iddia etmiştir. Bundan dolayı Susan, politika ve ekonomi çalışmalarının beraber yürütülmesi gerektiğini ortaya atan ilk iktisatçılardan olmayı başarmıştır.

Susan’ın Perspektifinde Güç ve Uluslararası Finans Piyasası

States ve Markets adlı kitabında gücü oluşturan dört ana elementin, güvenlik, ürün, finans ve bilgi olduğunu öne süren Susan, -kendi tabiriyle- piyasa-otorite ilişkisi, market ve otorite arasındaki güç iniş-çıkışlarına yoğunlaşmıştır. Yine kitabında, 1970’lerden sonra küresel piyasanın önem kazandığını öne sürmüştür. Susan, kırılgan devletlerarası kooperatiflerin olduğu bir dünyada, devletlerin değişken, esnek ve devlet sınırlarıyla kısıtlandığını savunmuştur. Zaten kaotik olan bir ortamda, piyasaların düzenlemelere karşı koyması gerektiğini, daha özgür olması ve risk alması gerektiğini iddia etmiştir.

Mehmet İlhanlı

TUİÇ Stajyeri

Kaynakça

1) Brown, Chris (Haziran1999) Susan Strange: A Critical Appreciation. Review of International Studies (Cambridge University Press) 25 (3): 531–535. Alınan tarih: 12 June 2012

2) Halliday, Fred (Eylül 2008). The revenge of ideas: Karl Polanyi and Susan Strange. Open Democracy. Alınan tarih: 12 June 2012

3) Harry Bauer & Elisabetta Brighi (Eds) (2003) International Relations at LSE: A History of 75 Years, Londra: Millennium Publishing Group

4) Friman, H. Richard (2003). Caught Up in the Madness? State Power and Transnational Organized Crime in the Work of Susan Strange. Alternatives. Culture & Conflicts 28 (4): 473–489. Alınan tarih: 12 June 2012.

5) Palan, Ronen (1999).Susan Strange 1923-1998: A Great International Relations Theorist. Review of International Political Economy (Taylor & Francis, Ltd.) 6 (2): 121–132. Alınan tarih: 12 June 2012.

6) Leander, Anna (Şubat 2001). ‘’Dependency Today: Finance, Firms, Mafias and the State: A Review of Susan Strange’s Work from a Developing Country Perspective”. Third World Quarterly (Taylor & Francis, Ltd.) 22 (1): 115–128. Alınan tarih: 12 June 2012

7) www.journals.cambridge.org (08.03.2014)

8) http://www.isanet.org (08.03.2014)

9) http://www2.warwick.ac.uk (08.03.2014)

Sosyal Medyada Paylaş

Previous article
Next article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...