Tiflis ile Moskova Yakınlaşması

2008 Güney Osetya Savaşı’ndan sonra Gürcü ve Rus taraflar ilk defa bir araya geldi.  Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin ile Gürcistan hükümeti Rusya ile ilişkiler temsilcisi Zurad Abaşidze, İsviçre’nin Cenevre kentinde görüştü.

Görüşme sonrasında Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rusya ve Gürcistan ilişkilerinin bazı alanlarda normalleştirilmesi konusunda fikir alışverişi yapıldığı yönünde oldu. Grigory, çıkmaza giren ilişkileri iyileştirme yolunda atılacak adımların Rusya’nın siyasi birliğine zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesi gerektiğini ve önemli olan noktanın iki ülke çıkarları doğrultusunda adım atmak olduğunu belirtti. Zurad Abaşidze ise, “Üzerinde anlaşamadığımız birçok konu var. Bu yüzden ilk aşamada ticari, insani ve kültürel ilişkiler üzerine konuşmayı seçtik. Görüşmelerin sürdürülmesi konusunda da anlaştık” dedi.

2008’de meydana gelen Güney Osetya Savaşı sonrasında Güney Osetya ile Abhazya Gürcistan’dan bağımsızlıklarını tek taraflı olarak ilan etmiş ve Rusya Federasyonu’na bağımsızlıklarının tanınması için başvurmuşlardı. Bağımsızlıklarının tanınması yönündeki yasa tasarısı Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma ve üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin olumlu oyundan sonra 28 Ağustos 2008’de Dmitri Medvedev tarafından onaylanmıştı. Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Giga Bokeria, Rusya’nın bu davranışını Gürcistan’ın parçası olan bölgelerin açık bir şekilde ilhakı olduğuna dair bir değerlendirmede bulunmuştu.

 

(TUİÇ Akademi, Cihan)

Öznur HACIOSMANOĞLU

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...