TUİÇ’ten Farklı Dini İnanışları Tanıma Ziyaretleri

TUİÇ yaz stajyerlerinin düzenlediği “farklı dini inanışları tanıma ziyaretleri” nin ilk durağı Sent Antuan Kilisesi oldu.

İstanbul’da, yanı başımızda yaşanılan dini hayatları tanımak, önyargılarımızı onlarla yakından temas ederek yıkabilmek ve zaman zaman dini nefrete varan düşman yaklaşımlara diyaloglar kurarak engel olabilmek amacıyla başladığımız dini ziyaretlerimizin ilk durağı Pazar günü gerçekleştirdiğimiz Sent Antuan Kilisesiydi.

 

İstanbul’un en büyük ve cemaati en geniş Katolik kilisesi olan Sent Antuan heybetli görüntüsü, büyüklüğü ve başarılı mimari yapısıyla ilginizi çekerken, içeriye girdiğinizde ise sizi saran mistik atmosferle dinin insana verdiği huzuru yaşatmaktadır.

Allah kavramı ve ona karşı işlediğini düşündüğü günahlarından arınma amacıyla gelmiş, samimilik ve temizlik duygusu içinde ibadetini yapmakta olan insanların yanı sıra, bizim gibi dinler arası hoşgörüyü algılayıp bunu sağlamaya gelen ya da bu ibadet şeklini ve bu dini tanımak isteyen misafirler de ilgimizi çekmektedir. Dini ritüellerine göre ibadetlerini yapan insanları izlerken istemli ya da istemsiz bir şekilde kendi inancınıza göre mukayeseler yaparak temelde çok farklı olup, uygulamada hassas benzerlikler taşıyan dinlere yaklaşımınızın insanlığa yakışacak derecede naif bir tutumla olması gerektiği de kabul edilebilir.

Ayin töreni boyunca ibadetlerini ilahiler eşliğinde İncil’den ayetlerle gerçekleştiren insanlara Papaz vaaz vererek insan olmanın yetilerini, yaratıcının emirlerine göre nasıl yaşanılması gerektiğini anlatmaktadır. Burada ilahiler yalın ve anlaşılır söylemiyle kilisenin her noktasına nüfuz edebiliyorken papazın öğretileri gerek Türkçeye tam anlamıyla hâkim olamamaktan gerekse ses sisteminden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle yeterince açık ve anlaşılır olarak duyulamamaktadır. İsteyenler orada bulunan tören kitaplarına da göz gezdirerek töreni kendileri için daha anlaşılır kılabilir.

Tören bitiminde ise Hristiyan olmayan farklı inanca sahip kimselerin katılamadığı komünyon ayini gerçekleştirilmektedir. Bu bölümde ise İsa’yı anmak için inananlara su ve ekmek ikram edilir. Sonrasında dileyenler kilise için gezdirilen sepete bağışta bulunabilirler.
TUİÇ olarak yaptığımız ziyaretlerin ilk basamağı olan Sent Antuan Kilisesi’nden, dinler arası hoşgörü ve anlayışı geliştirebilmek adına memnun bir şekilde ayrılıyoruz, bir sonraki durağımız ise Rüstempaşa Medresesi.

Zekiye Öksüzoğlu

TUİÇ Stajyeri

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Avrupa Gündemi Konferansları – II: “Bizi Bağlayan Göç” – AB-Türkiye Ortaklığını Yeniden Değerlendirmek

Kocaeli Üniversitesi’nin yürütücülüğünde düzenlenen Avrupa Gündemi Konferanslarının ikincisi 24-25...

Avusturya Seçim Sonuçları: Aşırı Sağ FPÖ’nün Zaferi Yeni Bir Dönemi mi İşaret Ediyor?

Avusturya’da 2024 seçimleri, ülkenin siyasi tarihindeki önemli dönüm noktalarından...

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu Tamamlandı

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu...

Afrika’nın Konumu ve Türkiye: BM 79. Genel Kurul Toplantısı

1945 Yılında kurulan BM’nin bugün dünya haritası üzerinde yer...