Türkiye– Ecowas Ekonomi ve İş Forumu İstanbul’da Başladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’nin amacı Afrika ile ilişkilerini geliştirip kendi menfaatleri doğrultusunda ilişkilerinin en üst düzeye çıkarılması olduğunu belirtti. Türkiye ile Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) arasında imzalanan iş birliği anlaşmasının tarihi bir öneme sahip olduğu üzerinde vurgu yapıldı. Zeybekçi, Ecowas ile kurumsal ilişkilerin kurulmaya çalışıldığını söyledi. Bakan Zeybekçi, forumun açılışında konuşma yaptı ve Türkiye’nin coğrafi konumuna değindi. Akdeniz’e kıyısının olmasından dolayı aynı zamanda Afrikalı olduğunu ve kıtanın Türkiye için bir kültür coğrafyası olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca forumun başarılı olduğunu ve yoğun geçtiğini söyledi.

Türkiye’nin Afrika’da bulunan her ülkeyle iş birliği içinde olduğu belirtildi. Zeybekçi, Türkiye’nin Afrika açılımında temel taşlarından biri olan Afrika nüfusunun toplam yüzde 30’unun yaşadığı, Afrika milli gelirinin yüzde 25’inin temsil edildiği ECOWAS ile kurumsal bir ilişkiye girilmeye çalışıldığı üzerinde vurgu yaptı. Türkiye son 15 yılda ECOWAS ülkeleriyle ticaretini 10 kat artırdığını söyledi. Türkiye olarak, 1975 yılında kurulmuş olan ECOWAS ile kurumsal bir entegrasyona gidilmesi gerektiği söylendi. ECOWAS ile Serbest Ticaret  Anlaşması yapılarak kalıcı bir iş birliği sağlanmak istendiği belirtildi. Görüşmelerin sonunda Türkiye ve Ecowas arasında derin bir Serbest Ticaret Anlaşması için fikir birliği yapıldığı söylendi. Zeybekçi, 2018 yılı sonunda bir rapor hazırlayacaklarını belirterek raporun sonuçlarına göre Türkiye ve ECOWAS arasında anlaşmanın yapılıp yapılmayacağı kararı verilecektir dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi amaçlarının Türkiye’nin kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde ihracatını artırmak, büyümesine ve istihdamına katkı sağlamak olduğunu belirtti. Kazan-kazan prensibi çerçevesinde ilişkiler kurduklarını sözlerine ekledi. Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006’da Afrika’ya açılım stratejisini ortaya koyduğunu hatırlatarak, söz konusu tarihten sonra, Türkiye-Afrika İşbirliği zirveleri, Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu gibi çok önemli etkinlikler düzenlendiğini ifade etti. Forumun Türkiye-Afrika ülkeleri özellikle ECOWAS ülkeleri arasındaki ilişkilerimize önemli bir katkısı olacağını söyledi. Konuşmaların ardından, Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu sponsorlarına plaket verildi.

Fatma Nur KARANİS
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...