Ukrayna ve ABD’nin Karadeniz Tatbikatı

Sputnik’e konuşan Valday Tartışma Kulübü Üyesi ve Macar Magyar Nemzet Gazetesi Dış Politika Bölüm Başkanı, Siyaset Bilimci Gabor Stir Ukrayna’nın günümüzde ‘birilerinin’ siyasi amaçlarının aracı olduğunu söyledi.

Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü Müdürü Vladimir Vyatroviç, ülkenin yeniden düzenlenmesi için Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’ne bağlı olduğu dönemin ‘işgal’ olarak tanımlanması ve 1917-1921 yılları arasında var olan Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin varisi olduğunu açıklanması gerektiğini söyledi.

Ukrayna’nın değişmek için neler yapabileceği konusunda yorumda bulunan Gabor Stir ‘’Ukrayna günümüzde Avrupa Birliği’nin güvenliği için sorun. Yalnızca komşuları ve Doğu Avrupa için değil, Avrupa’nın tamamı için; fakat bu değişebilir. Ukrayna şimdilerde birilerinin siyasi amaçlarının aracı. Eğer Kiev ‘Bu oyunda oynamak istiyor muyuz ya da birileriyle olmak istiyor muyuz?’ sorularını cevaplarsa o zaman Avrupa veya Amerika Birleşik Devletleri’nden destek ve kaynak beklemeyip kendi kendisine birşeyler yapması gerekecek’’ ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın başlıca sorunun iç politikası olduğunu ve bölgelere ayrılma veya federalleşmeden normal şekilde gelişemeyeceğini belirten Stir ‘’Ancak şimdilik orta vadede bu mümkün değil, zira bu konular ayrılıkçılık olarak algılanıyor’’ dedi.

Ukrayna konusunda bir açıklamada Rusya kanadından geldi. Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Ukrayna ve ABD’nin Karadeniz’de düzenlediği tatbikatın Rusya’ya yönelik bir provakasyon olduğunu söyledi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri ile ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa-Afrika Komutanlığı’nın USS Carney destroyeriyle Karadeniz’de düzenlediği ortak tatbikatı Sputnik’e değerlendiren Klintseviç, iki ülkenin Rusya’yı provoke etmeye çalıştığını ifade etti.

Bu arada Klintseviç, ABD destroyerinin Rusya için tehdit oluşturmadığını kaydederek herhangi bir saldırganlık eyleminde destroyerinin etkisiz hale getirileceğinin altını çizdi. Klintseviç, bu tür eylemlerin Rusya-ABD ilişkilerine katkı sunmayacağını da vurguladı. Bu açıklamaların çıkış noktasını ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait USS Carney Destroyeri’nin Ukrayna’nın Odessa Limanı’na demirlemesi olayı oluşturmaktadır.

Rusya Savunma Bakanlığı Kırım’ın hava sahasını korumak için Sivastopol’de bir S-400 füze savunma sisteminin daha konuşlandırılacağını açıkladı. Kırım’da geçen yıl da S-400 füze sistemi donanımına sahip Güney Askeri Birimi’ne bağlı uçaksavar alayı göreve başlamıştı. 2018’in başlarında da Kırım’ı iki S-400’ün koruyacağı belirtilmişti.

Baltık Ülkeleri’ de Ukrayna kadar ortada bir mevzu olmasa da ABD – AB ortaklığı ile Rusya arasında sorunlu bir bölge görünümüne sahiptir. Rusya Baltık Filosu Komutanı Koramiral Alexandr Nosatov, 2018 yılında filoyu yeni S-400 füze savunma sistemleriyle takviye edeceklerini söyledi. Baltık Filosu’ndaki füze gemileri ailesine yeni geliştirilen küçük füze gemisinin katılacağını belirten Nosatov, filonun hava savunma kapasitesinin bir 1 S-400 bataryasıyla artırılacağını vurguladı. Nosatov, filonun havadaki kapasitesinin Su-30, Su-27 uçakları ve Ka-27 helikopterleriyle pekiştirileceğini de kaydetti.

Yusuf Can KILIÇ
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı ve Ötesi: JIRPSS Özel Sayı Makale Çağrısı

 Srebrenitsa Soykırımı'nın 30. Yıldönümü anısına düzenlenecek özel sayıyı duyurmaktan...

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...