İdlib ile İlgili Rusya ve İran Büyükelçileri Türk Dışişleri’ne Çağrıldı.

Suriye hükümet güçlerinin İdlib’deki operasyonlarını Astana’da uzlaşılan ‘gerginliği azaltma bölgesi’ sınırlarının ihlali olarak değerlendiren Türk Dışişleri, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ile İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Fard’ı bakanlığa çağırdı.

Türk Dışişleri, Suriye birliklerinin bu şekilde ilerlemesinin ‘basit bir ateşkes ihlali olmayıp Astana’da 3 garantörün ( Rusya-Türkiye-İran) varmış olduğu mutabakata aykırı olarak İdlib gerginliği azaltma bölgesi sınırlarının ihlali olduğu’ görüşünü her iki büyükelçiliğe de iletti. Dışişleri kaynakları, Türkiye’nin bu durumdan duyduğu rahatsızlığı geçen günlerde Astana’da Suriye hükümetinin garantörlüğünü üstlenen Rus ve İranlı muhataplarına askeri ve diplomatik kanallardan iletildiğini belirtti.

Yine Dışişleri kaynaklarına göre; 29-30 Ocak tarihlerinde Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne gidilen süreçte, ‘İdlib’de ihlal durumuna ivedilikle son verilmesi için Suriye’deki rejime gerekli mesajların verilmesi Rusya’dan talep edildi’.

Ayrıca İdlib’deki durum, bugün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Riad Seif’i kabulünde Suriye muhalefet temsilcileriyle de ele alındı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘’İran ve Rusya rejimi durdurmalı’’ görüşünü dile getirdi ve ‘’Garantör olduysanız ki, oldular, rejimi durdursunlar. Bu, basit bir hava saldırısı değil. Rejim ilerliyor İdlib içinde. Burada niyet farklı’’ dedi.

Çavuşoğlu yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: Biz buradaki terör gruplarının temizlenmesi için önerimizi herkesle paylaştık. ‘O şehrin tamamını bombalayalım, yok edelim.’ Böyle vahşi bir yöntem olmaz. Bunlar olacaksa Astana‘yı neden başlattık? Soçi’yi neden konuşuyoruz? Cenevre’nin de bir anlamı olmaz’’ diye konuştu.

Yusuf Can KILIÇ
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Göç Çalışmalarında Yeni Teorik Yaklaşımlar: 21. Yüzyılda Ortaya Çıkan Perspektifler

Özet Göç; kişilerin ekonomik, kültürel, politik veya doğal afetler gibi...

Exploring a Century of Turkish-Albanian Relations: The 7th International Congress on Afro-Eurasian Research in Tirana

The prestigious International Congress on Afro-Eurasian Research embarks on...

Palestinian Refugees’ Experiences of Transnational Social Field: Identity, Memory and Connections

Zeynep Ebrar ArasTUİÇ Göç Çalışmaları Stajyeri Abstract This comprehensive research paper...

TUİÇ Akademi Ailesine Katılın: Yaratıcılığınızı ve Bilginizi Paylaşın!

TUİÇ Akademi, gönüllülük esası ve hayat boyu öğrenme ilkesiyle...