Uluslararası Hukuk Kuralı ve İsrail

 BM Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov BM Güvenlik konseyine verdiği demeçte İsrail’in Konseyin işgal altındaki Filistin topraklarında yapılan yasadışı yerleşim yerlerini durdurma kararını görmezden gelmeye devam ediyor.

 1967 Savaşı’nda (Altı Gün Savaşları) işgal ettiği Filistin toprakları üzerinde yerleşim yerleri yaparak ve buralara Yahudi halkını yerleştirerek meşruluğunu kabul ettirme politikası izlemektedir. Çoğu ülke ise bu durumu yasadışı ve barışı engelleyici faktör olarak görüyor.

 BMGK’nin aralık ayında ABD’nin çekimser oy kullanmasıyla kabul edilen 2334 sayılı kararı gösteren Mladenov “ İsrail BM’nin kararına uymayarak Filistin’deki yerleşim yerlerini yıkarak buralara kendi yerleşim birimlerini kurması endişe verici olduğunu ve BM’nin bunu yasadışı ve barışın önünde bir engel olarak gördüğünü” ifade etti.

 Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur salon çıkışında yaptığı konuşmada İsrail’in uluslararası hukuktan üstün olmadığını ve karara uymasının zorunlu olduğunu söyledi.

 İsrail’in savunması ise Yahudilere yönelik şiddete dikkat çekerek “ Evlerin inşaatı ile terör faaliyetleri karıştırılmamalıdır. Barışın önündeki asıl engel Filistin şiddetidir” dedi.

Gülcihan Mutlu – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

 

Sosyal Medyada Paylaş

Murat Elbeye
Murat Elbeye
Akdeniz Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler bölümü mezunudur. 2011 yılından bu yana TUİÇ bünyesinde çeşitli görevlerde bulunmuştur. Hobi olarak seramik ve iç mekan bitki tasarımı ile ilgilenen Elbeye, Siyaset Felsefesi ve Sanat Tarihi’ne özel ilgi duymakta olup, iyi seviyede İngilizce, giriş seviye Fransızca ve Almanca bilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.