Üsküp’te Etnik Çatışma

13 Şubat Pazar günü Üsküp’te Makedonyalı gençler ile Arnavut gençler arasında bir kültür projesi hakkında çıkan çatışmada birçok kişi yaralandı.

Üsküp Kalesi’nin olduğu yere bir müze-kilise inşa etme planını destekleyenlerle buna karşı çıkanlar arasında çıkan çatışma, aralarında futbol taraftarlarının da bulunduğu rakip grupların birbirine taş atmalarıyla başladı.

Olay, iktidardaki merkez-sağ VMRO-DPMNE partisinin küçük koalisyon ortağı Demokratik Bütünleşme Birliği’nden (DUI) üst düzey etnik Arnavut yetkililerin liderliğindeki yaklaşık 100 kişinin, Perşembe günü tesislere baskın düzelmeyip yapıyı yıkmaya çalışmanın ardından patlat verdi.

Makedon Vecer gazetesinin verdiği haberde, Üsküp’teki Hollanda Büyükelçiliği’nde çalışan ve Uyan adlı STK’nın lideri Artan Grubi’nin yanı sıra diğer iki etnik Arnavut partisinin -Arnavut Demokrat Partisi ve Yeni Demokrasi- üyelerinin ve aşırı sağ TMORO-VEP ile  Makedonya için Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen milliyetçi Makedon örgütlerinden temsilcilerinin de olayda yer aldığı bildirildi.

Makedonya’nın 2 milyonluk nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturan Arnavutlar, toplumlarının çoğunluğunun yaşadığı bir bölgede bir Hıristiyan ibadethanesi kurulmasına karşı çıktıklarını fakat yapının tamamlanması durumunda yanına bir de cami inşa etmeleri taleplerinin olduğunu söylediler.

Kilise biçimindeki müze, 14. yüzyıl Ortodoks kilisesinin temelleri üzerine inşa ediliyor. Projenin sponsoru olan Makedon kültür bakanlığı, Üsküp Kalesi’nde asla bir kilisenin bulunmadığını ileri sürerek, etnik Arnavutların talebini onaylamadığını söyleyerek geri çevirdi.

 Başbakan Nikola Gruevski ise yaptığı açıklamada ‘’Arkalarında kim olursa olsun tüm şiddet olayları kınanmalı ve kurumlar bu tür patlamalarla ilgili sorunları çözmeli’’dedi ve kimsenin bu konuyu özel veya siyasi kazanç sağlamak için kullanmaması gerektiğini ekleyerek olayları kınadı.

Gerçekleşen olaylarda DUI’li siyasilerin de yer almasına karşın, Makedonya’nın en büyük etnik Arnavut partisi de olayı kınadığını açıkladı.

Sükûnet çağrısında bulunan Üsküp’teki Batılı diplomatik misyonlar ise, sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Olaylar karşısında ABD Büyükelçiliğinden de gelen bir açıklamada ise, durumun izlendiği ve tüm ilgili partilerin mevcut durumu barışçı ve yapıcı diyalog yoluyla çözüm aramaları gerektiği ifade edildi.

 

(tuicakademi) – Merve Demiray

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...