Yeni Zelanda Halkının Bütçesi, Sağlık ve Eğitim için Ayrılıyor

Yeni Zelanda’nın ilk İşçi Partisi Hükümeti, çocukların geliştiği bir tür ve eşitlikçi bir ülke haline getirme sözünü vermişti. Bu söz ile birlikte başarı sadece milletin GSYİH’ sini ölçmekle değil, halkının daha iyi yaşam şartlarına sahip olmasının ölçülmesi ile alakalı diyerek  Yeni Zelanda hükümeti kurulmuştu. Parlamentoda, Maliye Bakanı Grant Robertson, İşçi koalisyon hükümetinin çocuk yolsuzluğu ve evsizlik gibi konuları yönetmek istemiyor, onları bitirmek istiyor, şeklinde konuştu. Her ne kadar 2018 bütçesi hayati kamu hizmetlerinin, özellikle de sağlık sektörünün, yeniden inşasına odaklanmış olsa da, Robertson gelecek yıl ülke bütçesinin halkın refahı ile başarıyı ölçen ilk ülke olacağını söyledi. Partinin ilk bütçesi kısıtlı ve mali açıdan temkinli görüldü. Buna rağmen Robertson’un tahmini bu yıl 3 milyar dolar sermaye fazlası olacağına yönelik, hatta 2020’de ise bu fazlalık 7 milyar dolara yükseleceğini ifade etti.

Başbakan Jacinda Ardern, hükümetinin ilk bütçesini seçim döngüsüne odaklamadığını, Yeni Zelandalıların kuşakların gelişmesine odakladığını söyledi. “Neyi yeniden inşa etmeli?” diye soran Ardern, hükümetinin bütçesini savunarak muhalefet lideri Simon Bridges’i eleştirdi. “Peki Yeni Zelanda’nın itibarı ile başlayalım mı? İnsanları düşünen bir hükümeti yeniden inşa ediyoruz. Çocuklar için ve burada yaşadıkları ülkenin geleceği için burada değilsek, neden buradayız? Ve bütçemiz insanlar için olandan daha mı önemli değil? ve her iki sayımda da, bu hükümet yargılanmasından mutluluk duyarız. ” şeklinde konuşan Başbakan hükümet politikalarını savundu.

Hacer Aslıhan IŞIKOĞLU
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...

Dijital Dönüşümün Düzensiz Göç Yönetimine Etkileri

Feyza Betül Demirci  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet 21. Yüzyıldan beri etkisini...