Yunanistan ve Makedonya Arasında İsim Krizi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, merkez sol Yunan gazetesi Ethnos’a yaptığı açıklamada “Makedonya isminin Makedonya Cumhuriyeti’ni tanımlamada bir sorun olmayacağını” belirtmesi üzerine Yunanistan’da halk ayaklanması yaşandı. Binlerce kişi Çipras hükümetini protesto için Yunan Parlementosu’nun bulunduğu Singmant Meydanına akın etti. Protestolarda Yunan komunist parti sempatizanları ve Altın Şafak  ve sol Syrizan gibi faşist partiler de yer almaktaydı.

Yunanistan-Makedonya arasındaki isim krizi tarihlerden beri devam eden bir sorundur. Soğuk Savaşın sona ermesi ile Yugoslavya dağılmış ve Makedonya da 1991 de referandum ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya, Yunanistan’ın kuzey toprakları ile aynı adı taşımaktadır. Makedonya Büyük İskender’in kurduğu bölgenin ismidir.

Makedonya yeni hükümeti isim krizinin giderilmesi için Yunanistan ile anlaşmıştı. Buna karşın Üsküp’teki havalimanının ismi olan Büyük İskender değiştirilmişti. İsim krizi nedeniyle Yunanistan Makedonya’nın AB ve NATO üyeliğini veto etmektedir. Makedonya, Rusya’nın Balkan hakimiyetini önlemeye çalışan ABD ile bu sorunu çözmeyi umuyor. Çipras euro krizinden dolayı AB’nin çözümlerine odaklanmış, ABD ise Makedonya konusunda Yunanistan’ın ılımlı davranmasını istemekte, halk ise Çipras’a karşı isim krizi ile ayaklanmış durumda. Çipras bu üçlü arasında denge bulmaya çalışıyor.

Yunanistan halkı Makedonya’nın Yunanlılara ait bir toprak ismi olduğunu, Slavların kullanamayacağını belirterek “Makedonya Helendi” yürüyüşleri yapıyor.Avrupa’da yükselen milliyetçilik  ayaklanmalarının Yunanistan’a da sıçradığı görülmektedir.

Asude UYSAL
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Demokrat Parti’nin Siyasal ve Ekonomik Politikalarının Dönemin Bürokratik Yapısına Etkileri

Melih Asaf Nalbantoğlu  Ankara Sosyal Bilimler Lisesi - Ankara Social...

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...