2018 Rusya Devlet Başkanlığı Seçimleri

Rusya, altı yıl boyunca görev yapacak devlet başkanını seçmek üzere 18 Mart’ta sandığa gidecek. Kamuoyu yoklamaları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dördüncü kez adaylığını koyduğu seçimlerin galibi olacağını gösteriyor.Rus Kamuoyu Araştırma Merkezi (VTsIOM), Rusların yüzde 66’sının oylarını Rusya Devlet Başkanı Putin’den yana kullanacaklarını duyurmuştu. Rusya Kamuoyu Vakfı’nın (FOM) sonuçlarını aralık ayında açıkladığı bir diğer ankete göre ise, Rusya halkının yüzde 67’si Putin’e destek verecek. Aynı araştırma, halkın yüzde 8’sinin Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Vladimir Jirinovskiy’e oy vereceğini belirtirken, yüzde 4’lük kesimin tercihinin ise Komünist Parti Lideri Gennadiy Zyuganov olacağını gösteriyor. Araştırmaya göre, bu isimleri yüzde 1’er oyla Yabloko Partisi Lideri Grigoriy Yavlinskiy ve sosyetik Gazeteci Kseniya Sobçak takip ediyor. Seçimlerde olabilecek en yüksek katılımın sağlanması için ülkenin uzak bölgelerinde yaşayan Rusya vatandaşlarının 25 Şubat, yurt dışında yaşayan veya bulunanların ise 2 Mart itibarıyla oy kullanması söz konusu olacak. Türkiye’deki Rusya vatandaşları, 18 Mart günü yerel saatle 08.00’den 20.00’ye kadar İstanbul Başkonsolosluğu’nda ki sandıkta oy kullanabilecek. İstanbul Başkonsolosluğu’na uzak mesafede yaşayan Rusya vatandaşları, İzmit’in Darıca ilçesinde 9 Mart’ta 17.00-21.00 saatleri arasında, Bursa’da 10-11 Mart’ta 08.00-18.00 saatleri arasında oy kullanma imkanı sunulacak.

Öne Çıkan Adaylar

Vladimir Putin: Uluslararası arenadaki ‘Rus ayısı’

Biyografi: Putin siyasetin ön saflarına 1999 yılında geçti. İlk önce başbakan yardımcısı olarak göreve geldi, daha sonra 2 dönem başbakan, 3 dönem başkan olarak görev yaptı. Putin, Rusya’nın mevcut başkanı.

İç politika programı: Putin başkanlığının ilk döneminde vergi, bankacılık, toprak ve emeklilik, doğal tekel, konut ve toplumsal hizmet, iş ilişkileri ile ilgili reformlar ve başka yenilikler getirdi. Putin, Rusya’nın toprak bütünlüğü ve devlet yapısının güçlendirilmesi ile GSYİH’in önemli ölçüde yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.

Dış politika programı: 2007 yılında Münich Güvenlik Konferası’nda konuşan Putin, ‘gereksiz derecede kibarlık yapmadan’ ABD’nin dış politikasına ve tek kutuplu dünya düşüncesine karşı çıkmıştı. Putin,‘tek efendinin, tek egemenin’ olduğu bir dünyanın modern koşullarda imkansız olduğunu, böyle bir modelin ‘Rusya’nın her nedense öğrenmeyi istemeyen bazı taraflara öğretmeye çalıştığı’ demokrasi ile bir ilgisi olmadığını söylemişti.

Grigoriy Yavlinskiy: Stalinizm ve 1990’lı yıllar mirasına karşı

Biyografi: Plehakov Enstitüsü mezunu Grigoriy Yavlinskiy, politikaya ilk adımını 1990 yılında, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) Yüksek Sovyeti’nin, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Devlet Ekonomi Reformu Komisyonu Başkanlığı görevine gelmesine onay vermesiyle attı. Yavlinskiy ‘Elma Partisi’nden (Yabloko) dördüncü kez başkanlığa adaylığını koydu.

İç politika programı: Yavlinskiy’nin iç politikasındaki önceliği ‘gizli Stalinizm’ ve ‘feodalitenin sınırındaki vahşi kapitalizmle mücadele. Yavlinskiy’e göre, Rusya’nın, Avrupa’nın en güçlü ekonomisi haline gelmesi için devletin özel mülke saygı duymasını sağlamak, mülkün belirli ellerde toplanmasını engellemek, ekonomi ve iş alanındaki önemli değişiklikleri uyumlu hale getirmek gerekiyor. Yavlinskiy ayrıca, büyük şirketlerin temettü hisselerinin bir kısmının aktarılacağı, vatandaşlar için açılacak kişisel birikim hesapları ile yoksulluğun üstesinden gelineceğini savunuyor.

Dış politika programı: Grigoriy Yavkinskiy’ye göre, Rusya’nın dış politikadaki ilk önceliği eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri ülkeleri ile iyi ilişkiler kurmak olmalı. Ayrıca Batı Avrupa ülkeleri ile yakınlaşılmalı.

Pavel Grudinin: Rusya’nın WTO’ya üyeliğine karşı çıkıyor

Biyografi: Pavel Grudinin 1960 yılında Moskova’da doğdu. Küçük yaştan itibaren hayatı sovhozlarla bir ilişki içinde oldu, çocukken sovhozlarda yük taşıyıcı olarak çalıştı. Mühendislik öğrenimi gördükten sonra, onlarca yıl Moskova yakınlarındaki Lenin Sovhoz’unda çalıştı, 1995 yılında ise, sovhozun müdürü oldu. Moskova Bölge Duması’na seçildiği 1997 yılından beri de, siyaset hayatında. Rusya Komünist Partisi Kongresi’nin kararıyla Aralık 2017’de başkanlığa aday gösterildi.

İç politika programı: Pavel Grudinin, iç politikada büyük ölçüde ekonomik tedbirler alınmasından yana. Bu bağlamda, seçimlerde zafer kazanması durumunda Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) üye olmasına karşı çıkmak, sanayi, elektrik enerjisi, demir yolu, iletişim sistemleri ve banka yönetimi gibi stratejik açıdan önemli ve sistem oluşturucu endüstrileri millileştirmek istiyor.

Dış politika programı: Grudinin, başka ülkelerin Sovyetler Birliği dönemindeki gibi ‘Rusya’ya gelmek istemesi için’, Rusya’nın herkesi ‘birleştiren’, ‘temel’ bir fikrinin olması gerektiğini savunuyor. Grudinin “Biz gerçekten de büyük bir gücüz.” diyor.

Maksim Suraykin: İleriye, parlak Sovyet geçmişine doğru

Biyografi: 1978 yılında Moskova’da doğan Maksim Suraykin, tarih bilimleri uzmanı. Üniversitedeki öğrenimini tamamladıktan sonra bir bilgisayar donanımı tamir şirketi kurdu ve 10 yıl bu şirketi yönetti. Moskova Devlet İletişim Üniversitesi’nde İdari Bilimler Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve birçok bilimsel makale ile neşriyatın yazarı. 1996 yılından beri, siyaset hayatında. Rusya Federasyonu Komünist Partisi’ne girdi. 2010 yılında, ‘Rusya Komünistleri’ isimli bir kamu kuruluşunun başına geçti ve bu kuruluş tarafından 2018 başkanlık seçimlerine aday gösterildi.

İç politika programı: Maksim Suraykin’in seçim öncesi vaatleri arasında ‘sosyalist ekonominin yeniden canlandırılması için kapsamlı tedbirler alınması’ yer alıyor. ‘Rusya Komünistleri’nin yönetime gelmesi halinde, banka sistemlerinin ve ekonominin temel kollarının millileştirilmesini vaat ediyor. Komünistler ayrıca, bir şirketin kalifiye bir işçisi ve müdürünün gelirleri arasındaki farkın, en fazla beş kat olacak şekilde düzenlenmesi sözünü veriyor.Suraykin, yolsuzlukla mücadeleye de dikkat çekiyor. İç politika programı çerçevesinde, hukuksuz şekilde edinilen mallara el koyulması yönünde bir kuruluşun oluşturulması ve şirketlerin mali akışlarını kontrol edecek halk komitelerinin yeniden kurulmasını istiyor.

Dış politika programı: ‘Rusya Komünistleri’ dış politikada vatanseverlik temasına odaklanmaktan yana. İşçilerin çıkarlarının korunmasının dış politikanın çekirdeğini oluşturmasını savunan parti, ‘Varşova Paktı modelindeki emperyalizm karşıtı ülkelerin birliğinin’ yeniden kurulması gerektiği görüşünde.

Boris Titov: İş adamlarının profesyonel savunucusu

Biyografi: İş adamı ve Ombudsman Boris Titov, başarılı bir girişimci, şarap yetiştiricisi, Yükseliş Partisi’nin lideri. 2016 yılında ki Rusya Devlet Duması seçimlerinden bu yana, siyasetin ön saflarında, şimdi de Rusya devlet başkanı adayı.

İç politika programı: Boris Titov’un seçim programının en öncelikli konuları iş ve ekonomi. Başarılı siyasetçi ve iş adamı Titov, Rusya’nın gelişim formülünün iş dünyasının geliştirilmesi olarak görüyor ve bunun devlet hazinesi ile rublenin pozisyonunu güçlendireceğini savunuyor.

Dış politika programı: Titov, Rusya’nın uluslararası ticari konulardaki pozisyonunu güçlendirmek, yaptırım ve çeşitli borç erteleme sorunlarını çözmek istiyor.

Sergey Baburin: Rusya’nın, ŞİÖ ve BRICS’teki rolünü güçlendirmek istiyor

Biyografi: Rus siyasetinin kıdemli isimlerinden biri olan Sergey Baburin, 1959 yılında Kazakistan’da doğdu, çocukluğu Sibirya’da geçti. 30 yaşından beri siyasette aktif olarak yer alıyor. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) Yüksek Sovyeti’nin milletvekili olarak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) çöküşüne kararlı bir şekilde karşı çıktı. Baburin, lideri olduğu Rus ulusal muhafazakâr partisi ‘Rusya Tüm Halkların Birliği’ tarafından başkanlığa aday gösterildi.

İç politika programı: Sergey Baburin, iç politika programı çerçevesinde tüm idari kolları güçlendirmek adına anayasa reformu gerçekleştirilmesinden yana. Ekonomide ise kooperatif hareketinin kapsamlı olarak geliştirilmesini istiyor. Sosyal politikada Sovyet döneminden en iyi örneklerin yeniden canlandırılması görüşündeki Baburin’in iç politika programı, göçmen politikasını sıkılaştırmaya yönelik tedbirleri de içeriyor.

Dış politika programı: Baburin dış politikada, Rusya’nın Avrasya’daki jeopolitik pozisyonunun güçlendirilmesine, ülkenin bir parçası olan Kırım’ın geliştirilmesinin teşvik edilmesine odaklanmak istiyor. Baburin’e göre, parlamento Rusya’nın ŞİÖ ve BRICS’teki rolünün güçlendirilmesi için adımlar atmalı.

Vladimir Jirinovski: Göçmensiz endüstrileşmeden yana

Biyografi: Vladimir Jirinovski’nin uzun bir siyasi kariyeri var. Siyasi hayatına Rusya için bir dönüm noktası olan 1990’lı yıllarda başladı. Rusya Liberal Demokrat Partisi’nin lideri olarak geçirdiği yaklaşık çeyrek asırlık dönemde başkanlık seçimlerinde 5 kez yer aldı.

İç politika programı: Vladimir Jirinovski, Rusya’daki Rus halkına ‘devlet kuruculuk’ statüsünü geri vermeyi, Rusçanın güçlendirilmesi için ve ‘göçmenlerin baskınlığına’ karşı mücadele etmeyi istiyor. Ekonomi alanında 1990’lı yıllarda zarar gören endüstriyi yeniden canlandırarak geniş çapta endüstrileşme sağlamak istiyor. Dar gelirlilerin kamusal hizmet borçlarını silmeyi vaat ediyor. Jirinovski’nin planları arasında, ‘yolsuzluğa darbe indirmek’, küçük işletmeleri desteklemek üretim ve bilim vergilerinin muafiyeti sağlamak, fiyat artışını durdurmak, Sibirya ve Uzak Doğu’yu geliştirmek var.

Dış politika programı: Jirinovski’ye göre, 1917’de Rusya İmparatorluğu’nun çöküşünden bu yana Rus diplomasisi büyük hatalar yaptı ve artık dış politikada Rusya ve Rus halkının çıkarlarının korunmasına odaklanılmalı.Jirinovski ayrıca, İran ve Türkiye’nin de yer alacağı yeni bir Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin kurulmasını teklif etti.

Kseniya Sobçak: ‘Herkese karşı’ aday

Biyografi: Sunucu Kseniya Sobçak, eğlence programları sunuculuğundan tarz sahibi bir kadına ve kendini ‘herkese karşı’ aday olarak tanımlayan, 2018 başkanlık seçimlerine adaylığını koyma kararı alan muhalif bir gazeteciye dönüştü.

İç politika programı: Sobçak, birçok kez vatandaşların siyasi iradelerini ve inisiyatiflerini göstermesini zorlaştıran veya engelleyen yasaların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Sobçak, ifade ve toplanma özgürlüğü karşısındaki tüm siyasi ve şiddete dayalı olmayan eylemlerin ortadan kaldırılmasından yana. Sobçak’a göre, tüm büyük devlet kuruluşları tekel kurulmasını önleyici kısıtlamalarla özelleştirilmeli. Ayrıca yargı reformunun gerçekleşmesini savunan Sobçak, dini kuruluşların devlet bütçesi tarafından desteklenmemesi ve medyanın çalışmaları önündeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiği görüşünde.

Dış politika programı: Rusya’nın bir Avrupa ülkesi olduğunu vurgulayan Kseniya Sobçak “Doğal olarak Rusya’nın partnerleri ve müttefikleri Avrupa’daki güçler, demokratik ve refah ülkeler. Rusya’nın çıkarına olan zayıf değil, güçlü bir Avrupa Birliği. Uzun vadede, AB ile birleşme yönünde anlaşma imzalama hedefi koyarak Avrupa ile partner ilişkileri geliştirmek için maksimum düzeyde çaba göstermeliyiz.” görüşlerini savunuyor.

Rusya Kamuoyu Vakfı’nın (FOM) yaptığı son anket, Rusya halkının yüzde 60’tan fazlasının 18 Mart’taki seçimlerde Devlet Başkanı Vladimir Putin’e oy vermeyi düşündüğünü ortaya koydu.

FOM’un 3-4 Mart’ta Rusya’nın 73 bölgesindeki 207 yerleşim biriminde 6 bin kişiyle konuşarak düzenlediği ankete göre, Rusların yüzde 64’ü 18 Mart’ta sandığa gitmeleri halinde oylarını Putin’den yana kullanacaklarını ifade etti.

Putin’e en yakın isim yüzde 6.6 ile Vladimir Jirinovskiy, yüzde 6.5 ile Pavel Grudinin ve yüzde 1.2 ile Kseniya Sobçak oldu.

Ankete katılanlara hangi adaya olumlu baktıkları da soruldu. Yüzde 71.5’lik kesim Putin’in adını verirken yüzde 15.2 Jirinovskiy ve yüzde 10.9 da Grudinin’e olumlu baktığını kaydetti. 2000-2008 arasında 4’er yıldan iki dönem devlet başkanı olarak görev yapan Putin, yasalar gereği 3. kez aday olamadığı için 2008 seçimlerine katılmamıştı. Bir dönem ara verdikten sonra 2012’de tekrar aday olan Putin, yasada yapılan değişiklikle 6 yıllık bir süre için yeniden Kremlin’e çıkmıştı.

Mehmet EROL
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...