AB, Sahel İçin Terörle Mücadele Finansmanını Artırdı

Avrupa Birliği Sahel bölgesinde; Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijeryalı beş ülkenin kurduğu güvenlik gücüne iki kat fazla katkı yapacağını açıkladı.

Devlet ve Hükümet başkanlarının katılımlarıyla Brüksel’de gerçekleşen “AB Sahel Zirvesi”nde, Sahel bölgesindeki terör örgütlerine karşı koymayı hedefleyen askeri güce yapılan yardımların iki katına çıkartılması kararlaştırıldı. Avrupa Birliği, Brüksel’deki G5 Sahel askeri gücünü desteklemek amacıyla düzenlenen toplantıda, Sahel bölgesindeki terör örgütleri yüzünden artan gerginlikler sebebiyle, askeri güce yapılan maddi yardımı ikiye katladığını duyurdu.

Sahel bölgesindeki terör örgütleriyle yapılması planlanan mücadele kapsamında, 5 bin kişilik bir askeri güç bölgeye yerleştirilerek, daha önce Barkhane Operasyonu ile bölgeye gönderilen 4 bin kişilik Fransız askerine eşlik ederek, bölgeye huzur getirmesi sağlanacak. Avrupa Birliği tarafından G5 Sahel askeri gücüne yapılacak yardımın yanı sıra, Nijer, Mali, Burkina Faso, Moritanya ve Çad’ın oluşturduğu G5 üyelerinin her biri 10 milyon, Fransa 9 milyon, Suudi Arabistan 100 milyon, Birleşik Arap Emirlikleri 30 milyon, Hollanda 5 milyon, Amerika Birleşik Devletleri ise 60 milyon dolarlık yardımların yapılması vaat edildi.

Bakan ayrıca, AB’nin 2020 yılına kadar yedi yıllık planında yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yaptığı bölgedeki kalkınma fonlarına duyulan ihtiyacın altını çizdi. Bu kalkınma fonlarının bölge ve Avrupa için önemli olduğunu söyledi.

AB’nin Sahel Bölgesine yaklaşımının terörle mücadele kısmına bakıldığı zaman bu gelişmelerin tüm dünya adına önemli olduğu görülmektedir. Zirvede yapılan açıklamalardan da yola çıkılarak Avrupa Birliği ve uluslararası toplumun Sahel Bölgesi için dayanışma içinde olacağının sinyallerinin verildiğini söylenebilir.

Suna AĞDUK
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.