Ankara – Berlin Hattı

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Alman Funke Medya Grubu için ele aldığı makalede 2017’nin Türkiye-Almanya ilişkileri için zor bir dönem olduğunu ve aşılması gereken pek çok sorun için yeni bir başlangıç olmasını savundu.

Mevlüt Çavuşoğlu, krizin aşılması için 4 öneride bulundu: Birinci, iki ülkenin birbirlerini karşılıklı olarak eşit iki partner olarak tanıması. İkincisi, iki ülke arasında diyalogların resmi olmayan görüşmelerle de desteklenmesi. Üçüncü, popülist, ben merkezci ve kısa soluklu iç politik düşüncelerin yerini pragmatik yaklaşımların alması gerektiği. Dördüncü, empatili bir dil kullanılması. Almanya tarafından 15 temmuz darbe girişiminin Türkiye ve Türk toplumunda açtığı travmanın tam olarak anlaşılmadığını, FETÖ ve PKK mücadelelerinde, vize serbestisi konusunda  kararlı olunması ve uygun adımların atılmasını vurguladı. Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Alman Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt, Türkiye’nin AB ve NATO dan uzaklaşan ve Rusya’ya yaklaşan politikasının Türkiye’yi ekonomik ve siyasi olarak çıkmaza sürükleyeceğini anladığını, yumuşatma çabalarını Almanya’nın desteklemesi gerektiğini savundu. Hardt’a göre atılacak ilk somut adım olağanüstü halin kaldırılması, basın özgürlüğü, Alman vatandaşların tutuklanması krizinin çözülmesi yönünde. HafenCity Üniversitesinde Türkiye ve Göç üzerine çalışmalar yapan Yaşar Aydın, iki ülkede de kamuoyu görüşlerinin hükümetler üzerinde baskı oluşturduğunu, ilişkilerin gerilmesinin temel nedeninin Türkiye’nin 2013’ten sonra 2000’e göre başarılarında azalma, itibarının zedelenmesi, demoratik ve model bir ülke olarak düşünülmemesi olduğunu ifade etti. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Goslar kentinde yaptığı son görüşmede görüş ayrılıklarının parantez içine alınıp ilişkileri ileri noktalarda olmasında samimi olduğunu belirtti.

Asude UYSAL
o-Staj AÇAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...