Arap Ligi Zirvesi’nden İran’a Kınama

Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı 29. Arap Birliği Zirvesi’nden, İran’a kınama ve Suriye’de ki kimyasal saldırıya uluslararası adli inceleme yapılması çağrısı çıktı.

15 ülkenin devlet başkanının katılımıyla yapılan zirvenin sonunda, basına dağıtılan açıklamada, “Suriyeli kardeşlerimize yapılan kimyasal saldırıyla ilgili mutlak kınamamızı vurguladık ve kimyasal silah kullanan herkese karşı uluslararası hukukun uygulanmasından emin olmak için de bağımsız uluslararası bir soruşturma açılmasını talep ediyoruz.” dendi.

Suudi Arabistan ve müttefikleri Suriye’ye yapılan hava saldırısını desteklerken Irak ve Lübnan gibi diğer Arap ülkeleri saldırıyı kınamıştı.

Bildiride ayrıca, İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların arttırılması istenirken, Tahran’a da Suriye ve Yemen’de ki milislerini çekmesi uyarısında bulunuldu.

Açılış konuşmasında, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, “İran’ın Arap dünyasında yürüttüğü terörist faaliyetlerini en güçlü şekilde kınadığımızı yineliyor ve Arap ülkelerin iç işlerine küstah müdahalelerini de reddediyoruz.” dedi.

Son zamanlarda çok fazla gündem konusu olan Suriye’deki savaşa, uluslararası bir çözüm bulabilmek amacıyla Arap Ligi’nin bir araya geldiğini söyleyebiliriz. Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim ve bölgesel rekabetin ise giderek siyasi bir krize dönüşebileceği ihtimalinin yüksek olduğunu söylemek yerinde olabilir.

 

Suna KAYA

o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

 

 

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.