Gazze’de ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ Eylemi

İsrail ablukası altında 2006 yılından beri Gazze’de büyük bir insani krizle yüzleşen binlerce Filistinli, 30 Mart’tan bugüne dek, ‘’Büyük Dönüş Yürüyüşü’nü” sürdürüyor.

6 hafta sürmesi planlanan yürüyüşün, içinde bulunulan 4. haftasına kadar 36 kişi hayatını kaybetti ve 3500’den fazla Filistinli yaralandı.

“Şehitler ve Esirler Cuması” olarak da bilinen yürüyüş gösterilerinin amacı, Filistinlilere yönelik İsrail ablukasının kaldırılmasını ve İsrail’in gasp ettiği topraklarına geri dönüş haklarının verilmesini talep etmek olarak belirlenmiştir.

İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile Bölgesi’nde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkının bu gaspı protesto etmek için genel grev ve gösteriler düzenlemesi üzerine İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı. “Toprak Günü” olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

 Gösterilerin Toprak Günü’nün 42. yıl dönümü olan 30 Mart’ta başlaması rastlantı değildir. Tüm protesto ve gösterilere rağmen, yarım asırdan fazladır çözülemeyen Filistin meselesi oluşturduğu kaos ortamıyla çıkmaza sürüklenmektedir.

Aybala LALE

o-Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.