Avrupa Komisyonu, Romanya’nın Ekonomisine Yönelik Riskler Konusunda Uyardı

Avrupa Komisyonu, Romanya’nın ekonomisine yönelik sert iniş riskleri konusunda uyarılarda bulundu. Yapısal reformların yokluğunda, Romanya’nın aşırı ekonomik büyümesi sert bir inişe neden oluyor. Yolsuzlukla mücadele konusundaki ilerleme de tehlikeye girdi.

Avrupa Komisyonu’nun Romanya hakkındaki son raporunda “Güçlü ekonomik büyümeye rağmen eşitsizlik ve yoksulluk oranları hala yüksek. Bazı yapısal reformlar 2017’de tersine döndü, diğerleri ise durdu. Yolsuzlukla mücadelede kaydedilen ilerlemeler tekrar riske atıldı.” yer aldı. Romanya’nın ekonomisi 2017’de yüzde 7’ye ulaştı ve bu da Avrupa Birliği’nin en büyük büyüme oranıdır. Raporda, Romanya’nın ülkeye özgü 2017 tavsiyelerini ele alma konusunda sınırlı ilerleme kaydettiğinin altı çizildi.

Avrupa Komisyonu, “Geçmişteki reformların sürekliliğinin sağlanması, Romanya’nın katma değeri yüksek bir ekonomiye dönüşmesini destekleyecek ve ekonominin nihai bir gerilemeye karşı direncini artırabilecektir.” dedi. 2017 yılında reel GSYH büyümesi, gerek kamu gerekse özel sektörde ücret artışları ve dolaylı vergi indirimlerinin etkisiyle yükselen özel tüketim nedeniyle kriz sonrası dönemde hız kazanmıştır. Büyümenin yavaşlaması bekleniyor, ancak potansiyelin üzerinde kalıyor.

İhracat pazar payı artışlarına rağmen, ithalatın büyümesi ihracatı geride bıraktı ve cari işlemler açığı genişledi. Enflasyon 2017 yılında pozitif hale geldi ve hızlanacağı tahmin ediliyor.

Gamze  AZMAN
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...