Balkan Bülteni/1-4 Temmuz

 

Bosna – Hersek / Boşnak Hırvat Federasyonu

Büyükelçi Eric Nelson: ABD, BH vatandaşları için sarsılmaz bir ortak olmaya devam edecek
  • Amerika Birleşik Devletleri’nin bağımsızlığının 245.yıldönümünü online olarak kutladı; bu vesileyle, ABD’nin Bosna Hersek Büyükelçisi Eric Nelson bir konuşma yaptı.
  • Nelson ,“Yardımlarımızla gelecek nesillere yatırım yapmaya devam ediyoruz ve bu yüzden bu gece gençlerin sesini duyacağız” diye vurgulamalar yaptı.
  • Bosna-Hersek’in güven inşa etmek için liderlere ihtiyacı olduğunu ve onlara bir dayanak sağlanması gerektiğini söyleyen Nelson, BH’yi AB üyeliğine yaklaştıracak reformların uygulanmasında ilerlemeyi hedeflemeleri gerektiğini açıkladı.
  • Bakan, BH’de ekonomik büyümeyi hızlandıracak, seçim sürecinde ayrımcılığı ve suiistimali ortadan kaldıracak ve yargı kurumlarına olan güveni yeniden tesis etmeye başlayacak reformların bu yıl ellerinin altında olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Oslobodenje

Tarih: 04.07.2021

 

Sabina Cudic Seçim Yasasına İlişkin Yorumlarda Bulundu

 

  • BH Seçim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili görüşülmesi ile, toplantının katılımcısı olan “Bizim Partimiz” in Ana Yönetim Kurulu Başkanı Sabina Ćudić:
  • Yürütme erkinin en üst kademelerinde yer alan ve her kademede iktidar kollarını elinde tutan başkanların, yeni Seçim Yasası ile ilgili sorumluluğu muhalefete devredildiği ve baskı yarattığı duyulmamış bir durumdur. Bu, bir süredir konuştuğumuz şeyi doğruluyor: SDA ile HDZ arasında bir anlaşma var, bu BH’nin daha fazla etkinleştirilmesine dayanıyor. Baskıya boyun eğmeyeceğiz ve sorumluluk alacağız dedi.
  • Bizim Partimiz’in Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklikle ilgili önerilerin sunulacağına, Izetbegović ve Čović tarafından beğenilmese de onlardan vazgeçmeyeceğini sözlerine ekledi.
  • Cudic, seçim yasasının BH’de sahip olunan temel siyasi ve ideolojik çoğulculuğun bir ifadesi olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Dnevni Avaz

Tarih: 04.07.2021

 

Kosova

Biden Kosova’ya Yeni Büyükelçi Atadı

  • Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Kosova’nın bir sonraki büyükelçisi olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçi Yardımcısı olarak görev yapan Jeffrey M. Hovenier’ı atadı.
  • Hovenier daha önce, Almanya’nın Berlin kentindeki ABD Büyükelçiliği’nde Misyon Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler Bakan Danışmanı olarak ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Hırvatistan, Yunanistan, Panama, Paraguay ve Peru’daki misyonlarında görev yaptı.
  • Bunlara ek olarak, BM Siyasi Statü Özel Elçisi Martti Ahtisaari’nin ekibinde görev yaptığından dolayı Kosova’da deneyim elde etmişti.
  • ABD Senatosu tarafından onaylandığı takdirde, Temmuz 2018’de eski Başkan Donald Trump tarafından atanan mevcut Büyükelçi Philip S. Kosnett’in yerini alacak.

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 02.07.2021

 

NATO Genel Sekreteri Kosova’da

  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile bir araya geldi.
  • Kosova’nın geleceğinin Avrupa Birliği, NATO ve Birleşmiş Milletler’de olduğunu ifade eden Osmani, “NATO’ya üye olmak için özveriyle çalışıyoruz. Bu örgütün, Kosova’yı tanımayan NATO üyeleri de dâhil desteğine ihtiyacımız var.” dedi.
  • Görüşmede, Rusya’nın Balkanlar’daki etkisine yönelik tehlikeye de dikkat çeken Osmani, Kosova’nın İttifak’a üyeliğinin önemini vurguladı.

Kaynak: AA

Tarih: 03.07.2021

 

PDK’nın Yeni Genel Başkanı

  • Yaklaşık 17 yıl boyunca Hashim Thaçi tarafından yönetilen Kosova Demokratik Partisi’nin (PDK) yeni genel başkanlık görevine Memli Krasniqi seçildi.
  • Enver Hoxhaj, Kadri Veseli hakkındaki iddianamenin Lahey Mahkemesi tarafından onaylandığı Kasım 2020 tarihinden bu yana PDK’nın Geçici Genel Başkanlığı görevini yürütüyordu.
  • Hoxhaj’ın aday olmadığı seçimde, Memli Krasniqi tek aday olarak yarıştı.

Kaynak: Kosova Haber

Tarih: 03.07.2021

 

Sırbistan

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Belgrad’a AB ile Rusya arasında seçim yapmasını tavsiye etti

  • Sırbistan AB’ye kabul koşullarını yerine getirmeli ve bu arada Avrupa Birliği ile Rusya arasında seçim yapmalıdır. Bu görüş 1 Temmuz’da Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic tarafından dile getirildi.
  • Milanoviç, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Večernji list’in Hırvat baskısında yayınladığı makaleye böyle tepki gösterdi. Orban, Avrupa Birliği’nin geleceği için yedi öneri öne sürerek, Avrupalı bir “süper gücün” yaratılmasına karşı olduğunu vurguladı. Macaristan başbakanı, Sırbistan’ın AB’ye kabulü lehinde de konuştu.
  • “Moskova’ya karşı hiçbir şeyim yok ama bir seçim yapmam gerekiyor – Brüksel veya Moskova ve Sırbistan’daki mevcut yetkililer bunu pek anlamıyor. Bu konuda net bir tavır almalarına ihtiyacımız var.” – Milanovic
  • Cumhurbaşkanı’nın görüşü Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Bakanlığın Orbanın makalesi üzerine yayınladığı mesajda, Hırvatistan’ın katılım kriterlerine sıkı sıkıya bağlı kalarak AB genişlemesinde ısrar ettiği ve bunun gerekli reformların uygulanması ve görünür sonuçlara ulaşılması olduğu vurgulandı. Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı, “Bu, Sırbistan da dahil olmak üzere tüm AB üyelik adayları için geçerlidir.” dedi.
  • Hırvatistan ile Sırbistan arasında, Zagreb’in komşu bir ülkenin AB’ye katılmasının ön şartı olduğu konusunda ısrar ettiği bir dizi açık mesele olduğunu hatırlatalım.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 01.07.2021

 

Belgrad ile Priştine arasında yapılması planlanan müzakereler 7 Temmuz’da görüşülecek
  • Belgrad ile Priştine arasında yeni bir teknik diyalog turu 7 Temmuz’da Brüksel’de gerçekleşecek. Bu, Sırbistan Hükümeti Kosova ve Metohija Ofisi müdürü Petar Petkoviç tarafından açıklandı.
  • Petkoviç’e göre Belgrad, Priştine temsilcileriyle yapacağı görüşmede güney bölgesindeki Sırpların güvenlik sorunlarının yanı sıra kayıp kişiler ve enerji sorunlarını gündeme getirmeyi planlıyor.
  • Petkoviç, 6 Temmuz’un Kosova ve Metohija’da Sırp Belediyeler Topluluğu’nun kurulmasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasından bu yana tam 3000 gün olacağını hatırlattı. Bütün bu süre boyunca, Arnavut tarafının yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki isteksizliği nedeniyle topluluk hiçbir zaman oluşmadı.
  • Daha önce, 2021 Haziran ayında Brüksel’de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ayrılıkçı Kosova Başbakanı Albin Kurti arasında ikinci tur müzakerelerin yapılacağının duyurulduğunu hatırlatırız.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 02.07.2021

 

Sırbistan Başbakanı Kosova ile ‘uzlaşmanın’ içeriğini formüle edemedi
  • Şu anda Kosova ve Metohija konusunda uzlaşmacı bir çözümün içeriğinin ne olabileceğini söylemek zor, ancak yine de Belgrad ve Priştine arasındaki diyalog devam etmeli. Bu Sırbistan Başbakanı Anna Brnabiç tarafından açıklandı.
  • Brnabich, “Ne tür bir uzlaşmanın mümkün olduğunu söylemek zor, ancak herkes bu kavramın ne anlama geldiğini biliyor – bu, iki tarafın ortada bir yerde buluştuğu ve her ikisinin de alınan karardan eşit derecede memnun olmadığı bir uzlaşma.”
  • Başbakan gazetecilere verdiği demeçte, forum sırasında ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Riker ile bir araya geldiğini, ancak görüşmelerde Kosova’nın bağımsızlığının Sırbistan tarafından tanınması konusunun ele alınmadığını söyledi. “Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğu, Brüksel anlaşmasını görüştük. Sırbistan Başbakanı, bu diyaloğu (AB’nin aracılık ettiği Kosova ile Brüksel diyaloğu – IA REGNUM) karşılıklı tanımanın tartışıldığı bir diyalog olarak algılamadığım için karşılıklı tanımadan söz edilmedi ”dedi.
  • Brnabiç, Amerikalı yetkiliye Sırplara, Ortodoks Kilisesine ve mülküne yönelik saldırıların son zamanlarda Kosova ve Metohija’da arttığını söylediğini de sözlerini de ekledi.
  • Ohri’de daha önce Riker’in Kosova sorununa tek uzun vadeli çözümün Belgrad ve Priştine’nin ‘karşılıklı tanınması’ olduğunu söylediğini hatırlatacağız.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 02.07.2021

 

Yunanistan

Yunanistan-Rusya Tarih Yılı Programı İmzalandı, Kaybedilen Zamanı Telafi Etmek için 2022’ye Kadar Uzatılacak

  • Yunanistan-Rusya Tarih Yılı, cuma günü Atina Tarih Müzesi’nde ortak tutanakların imzalanmasıyla resmen başladı. Her iki ülkenin komitelerinin katıldığı toplantıya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da bir mesaj okundu. Yunanistan Alternatif Dışişleri Bakanı Miltiadis Varvitsiotis bir karşılama mesajı verdi .Başkan Putin’in mesajında, “Bizim görevimiz, iyi dostluk ve karşılıklı yardım geleneklerini korumak ve arttırmaktır” ve “genç nesillere ortak tarihimize düşünceli bir yaklaşım aktarmak ve kahramanlarımızın başarılarını sadakatle onurlandırmaktır.” dedi
  • Yunanistan’ın 2021’de Bağımsızlık Savaşı’nın patlak vermesinin iki yüzüncü yılına atıfta bulundu ve Tarih Yılı, Yunan-Rus ilişkilerinin zaman çizelgesindeki en önemli olayları canlandıracağını belirterek, kutlamanın başarılı olmasını diledi.

Tarih: 2.07.2021

Kaynak: Atina Makedon Haber Ajansı

 

Balkanlar’ın AB’si Atina için Uzun Vadeli Bir Hedef Bekliyor

  • Yunanistan’ın Balkanlar’ın Avrupa-Atlantik perspektifine verdiği destek, perşembe günü Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde düzenlenen Prespa Diyalog Forumu’nda Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangogiannis tarafından iletildi.
  • Frangogiannis, “Batı Balkanlar: Avrupa’yı Tamamlamak için Eksik Bulmaca” başlıklı foruma hitaben yaptığı konuşmada, bölgenin Avrupa entegrasyonunun, kendisinin belirttiği gibi, AB’nin en eski üyesi ve Yunanistan’ın uzun vadeli stratejik bir hedefi olduğunu belirtti. Bölgedeki NATO, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik seyrinde pratikte önemli bir rol oynamıştır ve oynamaya devam edecektir

Tarih:3.07.2021

Kaynak: Ekathimerini

 

Dış Aktörler

Batı Balkanlar’da “Roaming” Kalktı

  • Batı Balkanlar ülkelerinde 1 Temmuz’dan itibaren yurt dışında mobil telefon kullanımı yurt içindeki fiyatlara göre ücretlendirilecek.
  • 2019 yılında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da imzaladıkları anlaşma ile uluslararası dolaşımı (roaming) kaldırmak üzere uzlaşan bölge ülkelerinde, bugünden itibaren bu kararın uygulanmasına başlandı.
  • Bosna Hersek Komünikasyon Düzenleme Kurumundan (RAK) yapılan açıklamada; uluslararası dolaşımda yerli veri trafiği uygulamasının başlaması ile kullanıcıların kendi ülkeleri dışında da mobil tarifeleri üzerinden ödeme yapılacağını bildirildi.
  • Yeni uygulamaya göre, Bosna Hersek’te yaşayan biri başka bir Batı Balkan ülkesine gittiğinde konuşmalarını, mesajlaşmalarını ve mobil internet kullanımını yerel tarifesi üzerinden ödeyecek, ekstra bir fatura ödemeyecek.

Tarih: 01.07.2021

Kaynak: Time Balkan

 

Angela Merkel Balkan Liderleriyle Görüştü

  • Almanya Başbakanı Angela Merkel, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya ve Sırbistan liderleriyle 2021 Temmuz ayında yapılacak Berlin Süreci Toplantısı hakkında çevrimiçi bir görüşme gerçekleştirdi.
  • Almanya Hükümeti tarafından yapılan açıklamada Merkel’in Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Zoran Tegeltiya, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüştüğü ifade edildi. Bu dört görüşmenin de merkezinde Almanya’nın ev sahipliğinde 5 Temmuz’da çevrimiçi formatta yapılacak Batı Balkanlar ile ilgili Berlin Süreci Toplantısı’nın olduğu aktarıldı.
  • Balkanlar’da iş birliğini güçlendirmeyi, barış ve istikrarı korumayı hedefleyen Berlin Süreci kapsamında ilk toplantı 2014’te Almanya’da yapılırken, 2015’teki toplantı Avusturya’da, 2016’daki Fransa’da, 2017’deki İtalya’da, 2018’deki ise İngiltere’de yapılmıştı.

Kaynak: Balkan News

Tarih: 01.07.2021

 

Batı Balkan Ülkelerinin Liderlerinden AB’ye Sert Eleştiri

  • Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Kuzey Makedonya’nın Ohri şehrinde düzenlenen Prespa Diyalog Forumu’nun ikinci gününde katıldıkları “AB ve ABD arasında Batı Balkanlar’a yönelik sinerjinin yeniden sağlanması” oturumunda konuştu.
  • AB ile ilişkilerini bir düğüne benzeten, “gelinin birinci ve ikinci kez ortaya çıkmamasının ardından ortaya çıktığı takdirde artık düğün organize etmeyeceklerini” kaydeden Rama, “Avrupa’dan gelen kişilere artık şunu demeye ihtiyacımız yok: ‘Bizi almazsanız, başkası alır, üçüncü bir aktör bize gelir.” diye konuştu.
  • Balkan ülkeleri arasında belirsizliğe ve bölünmeye sebebiyet verecek “mini Schengen” gibi inisiyatiflerden dolayı bölge ülkelerinin sorumluluktan kaçınmaması gerektiğini ifade eden Kurti, Kosova’nın bu inisiyatifi şiddetle reddettiğini, AB’ye duyulan memnuniyetsizliklerin NATO’yu beğenmeyen ve Rusya Federasyonu’nu kabul eden ülkeler tarafından araçsallaştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Tarih: 02.07.2021

Kaynak: Time Balkan

 

Stoltenberg: “NATO-KGG Anlaşması Hala Geçerli”
  • Kosova ziyaretine başlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti ile görüşmeler gerçekleştirdi. Stoltenberg, NATO ile Kosova Güvenlik Gücü (KGG) anlaşması gereğince, KGG’nin KFOR birlikleriyle koordinasyon olmadan Kosova’nın kuzeyine giremeyeceğini açıkça ifade etti.
  • Kosova makamlarının NATO ile Kosova Güvenlik Gücü (KGG) arasındaki anlaşmaya saygı duyması gerektiğini, böylece KGG’nin KFOR’la anlaşma olmadan ülkenin kuzey kısmına girmemesi gerektiğini belirtti.
  • Stoltenberg açıklamasında; “Kosova makamlarının, KGG’nin KFOR’la anlaşmadan kuzeye geçmemesi için 2018 anlaşmasını desteklemeye devam etmesini memnuniyetle karşılıyorum. Bu, durumun hassasiyetini yansıtıyor ve dengenin en iyi yoludur. Priştine-Belgrad diyalogu kapsamında siyasi bir anlaşmanın çözümlenmesini desteklemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kosova Haber

Tarih: 02.07.2021

 

AB Sırbistan’daki Yeni Delegasyon Başkanını Atadı
  • Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi 2 Temmuz Cuma günü yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’nin Sırbistan’a yeni bir AB Delegasyonu şefi atadığını ifade etti.
  • AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Emanuele Giaufret’in Belgrad’daki AB büyükelçiliğine başkanlık etmek üzere atandığını duyurdu.
  • Şu anda İsrail’deki AB Delegasyonu’nun başkanı ve EEAS’ın Demokrasi ve Seçim Gözlemi Bölümü Başkanı olarak görev yapan Giaufret, Temmuz 2017’den bu yana Belgrad’daki Delegasyonun başkanlığını yürüten AB Büyükelçisi Sem Fabrizi’nin yerini aldı.

Kaynak: N1

Tarih: 02.07.2021

 

Danimarka Balkan Ülkelerine 2 Milyon Doz Astra Zeneca Aşısı Bağışlayacak
  • Danimarka Hükümeti, Balkan ülkeleri Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova’ya 250 biner doz Astra Zeneca aşısı bağışlayacak.
  • Danimarka’nın Belgrad Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Danimarka Hükümeti’nin Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova’ya 250 biner doz ve Kovaks sistemine de 1 milyon doz Astra Zeneca aşısı bağışlayacağı belirtildi.
  • Balkan ülkelerine yapılacak bağışların, Danimarka’nın sipariş edip ücretini ödediği, ancak henüz teslim edilmemiş olan Astra Zeneca aşısının dozlarını içereceği ve bağışların önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesi için çalışmaların yapıldığı açıklandı.
  • Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Balkanlar’da önemli bir aşı sıkıntısı olduğunu ve bunun bazı topluluklara yük olduğunu, ancak yeni salgın riskini de artırdığını söyledi.

Tarih: 03.07.2021

Kaynak: Time Balkan

 

TUİÇ Balkan Stajyerleri: Melisa Agoviç, Rümeysa Güner, Şamil Orhan, Didem Şimşek, Aybüke Koçak ve Hatice Deniz Hızal

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...