Berlin, Anti-Semitizmle Mücadele Sorumlusu İstiyor

Federal Meclis, hükümete anti-semitizmle mücadele konusunda “anti-semitizmle mücadele sorumlusu “ pozisyonu oluşturulması çağrısı yaptı.

Mecliste Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi, ortak karar tasarısı sundular. Oylamada tasarının görüşülmesine devam etmek isteyen Sol Parti çekimser kalırken, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) de dahil olmak üzere diğer tüm partilerin milletvekilleri “evet “ oyu kullandı.

Karar mecliste kabul edildikten sonra, hükümete “antisemitizmle mücadele sorumlusu “ görevlendirmesi çağrısı yapıldı.

Sağ popülist partisi AfD adına konuşan Beatrix von Storch, Almanya’da Yahudi düşmanlığının “özellikle Müslüman göçmenlerden kaynaklanan bir sorun “ olduğunu savundu.

Diğer partiler adına konuşma yapan milletvekilleriyse, AfD’yi, “kendi içlerindeki Yahudi düşmanı eğilimlerine mesafe almamakla “ suçladı. Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Katrin Göring-Eckardt, AfD’yi hedef alan konuşmasında “Sizin büyük bir Yahudi düşmanlığı sorununuz var. “ ifadelerini kullandı.

Almanya Yahudileri Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada “Milletvekilleri Yahudi toplumunun endişelerini ciddiye aldıklarının açık bir sinyalini verdi “ denilerek “antisemitizmle mücadelenin herkesin görevi olduğuna“ dikkat çekildi. Konsey Başkanı Schuster, “Ancak Müslümanlara karşı genel bir şüphenin oluşturulmasını ya da dini bir azınlığı dışlamak amacıyla konunun araçsallaştırılmasını açık bir şekilde reddediyoruz “ dedi.

Karar metnine göre, atanacak yetkili, bilim, eğitim ve sivil toplum alanlarından gelen bağımsız bir uzmanlar grubunun danışmanlığında çalışması bekleniyor. Antisemitizmle mücadele sorumlusunun, İçişleri Bakanlığı ya da Başbakanlığa bağlı olması düşünülüyor. Konsey ise Başbakanlık bünyesinde yer alması taraftarı.

Burak YÖRÜK
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.