BM Barış Gücü Askerleri Liberya’dan Çekildi

Birleşmiş Milletler Liberya Misyonu (UNMIL), Liberya’dan çekildi. UNMIL’den yapılan yazılı açıklama da Birleşmiş Milletler Liberya Misyonu’na (UNMIL) bağlı bütün asker ve polislerin ülkeden çekildiği bildirildi. UNMIL barış güçleri, görevlerinin sona ermesinin ardından törenle uğurlandı.

UNMIL barış güçlerini uğurlama törenine Liberya Devlet Başkanı George Weah da katıldı. Weah törende yaptığı konuşmada, karanlık günlerinde Liberya’nın yanında yer aldığını belirterek Birleşmiş Milletler’e teşekkür etti. Weah, BM barış güçlerinin Liberya’da iç savaşın önlemesi için yürütülen çalışmalarda önemli rol oynadığını söyledi ve ‘Size söz veriyoruz bir daha savaşmayacağız.’ dedi.

Liberya’da 1999 – 2003 yılları arasında yaşanan iç savaşta binlerce insan hayatını kaybetti ve on binlerce insanda göç etmek zorunda kaldı. 2003 yılında iç savaşı bitirmek için imzalanan ateşkes anlaşmasını izlemek üzere Birlemiş Milletler tarafından ‘Birleşmiş Milletler Liberya Misyonu’ (UNMIL) kuruldu. Liberya’nın da yer aldığı Batı Afrika bölgesinin lider ülkesi Nijerya’dan ve Pakistan ile Ukrayna’dan görevlendirilen 16.475 asker ve polis UNMIL kapsamında görev yaptı.

UNMIL, Liberya’da sürdürülebilir barış, silahsızlanma, güvenlik, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunması gibi konularda çalışmalar yapmıştı.

Enes YÜCEL
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.