Çad’da Başkanlık Sistemine Geçiş Konusunda Mutabakat Sağlandı

Orta Afrika ülkesi olan Çad’da yapılan görüşmelerde başkanlık sistemine geçiş konusunda mutabakata varıldı. Ülkede mevcut sistem yarı başkanlık olarak devam etmektedir.

Cumhurbaşkanı İdris Debi’nin teklifi ile Başkent Encemine’de, ‘Devletin Kurumsal Reformu için Ulusal Forum’ adıyla bir forum düzenlendi. 19 Mart’ta başlayan Foruma, ülkenin farklı kesimlerinden 869 temsilci katıldı. 9 gün süren “Devletin Kurumsal Reformu için Ulusal Forum”unun kapanış oturumunda taraflar, tam başkanlık sistemine geçiş için anlaştı.

Başkanlık sistemine geçilmesi ile Çad’da Başbakanlık, Başkan Yardımcılığı, Petrol Kaynakları Gelirlerinin Kontrolü Komitesi ve Senatonun kaldırılması önerileri kabul edildi. Ayrıca forumda, başkanın görev süresinin 5 yıldan 6 yıla çıkarılması, 5 yıl görev yapan milletvekillerinin sadece bir kez daha seçilebilmesi konularında mutabakat sağlandı. Ülkede 1990’dan beri iktidarda olan Cumhurbaşkanı Debi, 2021’de yapılması planlanan başkanlık seçimlerinden sonra 6’şar yıldan iki dönem daha görev yapabilecek.

Yeni sistemde Anayasa Mahkemesi, Yüksek Adalet Divanı ve Sayıştay, Yüksek Mahkemenin altında toplanacak. Forumda, Yüksek Yargı Konseyine dokunulmaması ve adaletin bağımsızlığının korunmasının önemi vurgulandı.

Çad’da başkanlık sistemine geçilmesi kararının alınması, mevcut Cumhurbaşkanı Debi’nin görev süresini uzatmak için alınmış bir karar ve Debi’nin çıkarlarına hizmet eden bir karar olarak yorumlandı. Muhalefet, Cumhurbaşkanı Debi’yi monarşik bir devlet istemekle suçluyor.

Enes YÜCEL
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.