BM Raporu: ”En Mutlu Ülke Finlandiya”

Birleşmiş Milletler(BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan Dünya Mutluluk Endeksi yayınlandı. Liste; kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hâsıla, sosyal destek, sağlıklı ömür beklentisi, yaşam tercihlerini yapabilme özgürlüğü, cömertlik, yolsuzluk algısı gibi kriterlere göre belirlendi. İlk sırada Finlandiya yer aldı.

Finlandiya’yı; Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, İsveç ve Avustralya takip etti. Türkiye ise, Belarus ile Pakistan’ın arasında, 74’üncü sırada yer aldı. Türkiye, geçen yıl 69’uncuydu. En mutsuz ülke ise Burundi oldu. Burundi’yi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Tanzanya, Yemen, Ruanda, Suriye, Liberya, Haiti ve Malavi izledi.

Raporun sonucunda, ABD’nin düşüşü gözlendi. 2018 Dünya Mutluluk Raporu’nun çizelgeleri ,dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’nin istikrarlı düşüşünü ülkenin; obezite, madde bağımlılığı ve depresyon ile mücadelesine bağladı.

Finlandiya, nispeten az güneşi ve düşük sıcaklıkları, uzun ve karanlık kış ayları sebebiyle, sıklıkla yüksek depresyon oranları ile zihinlerde kalmasına rağmen, en mutlu yer olarak ortaya çıkmış oldu. Bu durumu sağlayan etkenler sadece Finlandiya için değil, diğer kuzey ülkeleri için de geçerli. İskandinav ülkelerinin ekonomik ve siyasi istikrarı, bilhassa siyasi ve bireysel özgürlüklerin fazlalığı ve sosyal devlet kavramının en efektif uygulandığı coğrafyalar olması ile mutluluk endeksindeki liderliklerinin paralelliği, bu ülkelerin vatandaşlarının mutlu olmasını sağladığı etkenler olduğunu inkar edilemez kılıyor.

Mustafa BİLGİN
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Geri Göndermeme İlkesi Bağlamında Türkiye’de Suriyelilerin Geri Dönüş Süreçleri

Merve Nur Doğan  Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, geri göndermeme...

Türkiye’de Suriyelilere Yönelik Sosyal Medya Algısı

Elina Günay Özdeş    Göç Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu araştırma yazısında; Türkiye’de...

Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme, Göç ve Milliyetçi Hareketler

Bilgesu TABAKOĞLU Göç Çalışmaları o-Staj Programı Ulus Devletin Kimlik Mücadelesi: Küreselleşme,...

Yargı Faaliyetlerinin Kamuoyu Denetimi ve Sivil Toplum

Rüzgar Özbulduk  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı ÖZET Kamuoyu denetimi kavramı daha...