Bosna Hersek’te Artan Sığınmacı Sayısı Endişesi

Ortadoğu’daki savaş ve çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılar daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor ve  son dönemde de  Bosna Hersek’i mesken tutmaya başladılar.

Makedonya, Sırbistan ve Hırvatistan üzerinden Batı Avrupa’ya ulaşan rotanın 2016 yılında kapatılmıştı ve bununla beraber kendilerine farklı güzergahlar arayan binlerce sığınmacı, 2018 yılının başından itibaren oldukça belirgin bir şekilde Bosna Hersek’e yönelmeye başladı.

Önceki yıllarda sığınmacı konusuyla karşı karşıya kalmayan Bosna Hersek, yılın başından itibaren ülkeye 3 bin 500 sığınmacının gelmesiyle kendini krizin içinde buldu.

Bosna Hersek Polisi, 2017 yılında 754 olarak tespit edilen sığınmacı sayısının, 2018 yılında 4 bini aştığını açıkladı. Daha önce özellikle Bosna Hersek’in Hırvatistan sınırındaki kasaba ve köylerde görülen sığınmacılara, artık Başkent Saraybosna sokaklarında da sıklıkla rastlanıyor.

 “Sığınmacı Krizi”  tabiri Bosna Hersek kamuoyuna uzak olan bir konu iken,  halk arasında ve devlet makamlarında artık sıklıkla telaffuz edilir bir hal almıştır ve vatandaşların yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu sığınmacılara yardım etmek için seferber oldu.

Öte yandan, Başkent Saraybosna’nın merkezindeki bir parkta kurdukları çadırlarda ve uyku tulumlarında kalan sığınmacıların sayısının her geçen gün artması, tam da turizmin hareketlenmeye başladığı Bosna Hersek’in resmi makamlarında endişe yarattı.  Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, sığınmacı meselesini ele almak için Güvenlik Bakanı Dragan Mektic, Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Mirko Sarovic ve Yabancılar Şubesi Müdürü Slobodan Ujic ile koordinasyon toplantısı yaptı. Toplantının ardından konuşan Zvizdic, park gibi halka açık alanlarda kalan sığınmacıların müsait durumdaki binalara yerleştirileceğini belirterek, “Oluşturulan koordinasyon birimi sığınmacılar hakkında çalışmalar yürütecek. Mayıs ayının başından beri günde ortalama 100 sığınmacı Bosna Hersek’e giriş yapıyor.” dedi.

Diğer taraftan, Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik de entite sınırları içerisinde hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyeceklerini ifade etti ve  Sırp Cumhuriyeti’nde sığınmacı merkezi veya kampının açılması söz konusu olmadığını belirtti.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, artan sığınmacı sayısına dikkati çekerek, “Bosna Hersek’te sığınmacılar konusundaki tüm göstergeler, ülkenin bir krize sürüklediğine işaret ediyor. Uluslararası kuruluşlar da konu hakkında gereken önlemleri bir an önce almalı.” dedi.

Bosna Hersek Polisi Yabancılar Şubesinden yapılan açıklamada, yıl başından beri ülkeye 3 bin 500 sığınmacının girdiği ifade edilirken, bu sayının 2017 yılının geneline bakıldığında yaklaşık 5 misli artması dikkati çekti.

Pakistan, Cezayir, Afganistan, Suriye, Libya, Fas ve İran’dan gelen sığınmacılar ise Bosna Hersek’i sadece geçici bir durak olarak gördüklerini belirtirken, ilk fırsatta Batı Avrupa ülkelerine gitmeyi planladıklarını ifade ediyor.

“Sığınmacı Krizi”, günümüz dünyasının en büyük gerçeği haline gelmiştir. Savaş mağduru insanların içinde bulundukları konum her ne kadar yardım, destek konularını gerektiriyor olsa da, özellikle Bosna-Hersek gibi kendi içinde de farklılıkları bulunan ve bu farklılıkların beraberinde bünyesinde sorunları da barındıran ülkeler için, fazladan sorun teşkil ettiğini söylemek mümkündür.

Zehra SİVRİ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...