Burundi Yeni Anayasayı Onayladı, Nkurunziza 2034’e Kadar Kalabilir

Burundi’deki seçmenler, Başkan Pierre Nkurunziza’nın 2034’e kadar iktidarda kalmasına izin verecek reformları ezici bir şekilde destekledi. Cumhurbaşkanının 2015 yılında üçüncü bir dönem aramak için verdiği teklif ülkeyi krize sürükledi.

2005 yılından beri iktidarda olan 54 yaşındaki lider, 17 Mayıs referandumu öncesinde güçlü bir şekilde ilerledi. Değişiklikler, cumhurbaşkanlığı şartlarının beş yıldan yedi yıla uzatılacağı anlamına geliyor. Bu da, mevcut görev süresinin 2020’de sona ermesi durumunda Nkurunziza’nın iki kez daha görev yapmasına izin veriyor.

Burundi’deki seçmenler; kabilelerin, Başkan Pierre Nkurunziza’nın 2034’e kadar görevde kalmasına ve yetkilerini artırmasına izin verebileceği anayasa değişikliklerini destekledi.

Seçim Komisyonu Başkanı Pierre-Claver Ndayicariye, mevcut beş yıllık başkanlık şartlarının yedi yıla çıkarılıp artırılmayacağı da dâhil olmak üzere, anayasanın değiştirilmesi için referandumda seçmenlerin yüzde 73’ünün “Evet” oyu verdiklerini söyledi.

Oylamadan önce muhalefet, bunu demokratik olmayan bir sonuç olarak kabul etti.

Cumartesi günü, Amizero y’Abarundi bloğunun başkanı ve halen ülkede bulunan birkaç muhalefet liderinden biri olan Agathon Rwasa, hükümet güçlerinin oylamadan önce rakiplerini algıladığını ve anayasada değişiklik yapılmasına karşı oy kullananları öldürme tehdidinde bulunduğunu iddia etti. “Bu referandumun sonucunu kabul etmeyeceğiz çünkü bu bir fantezidir” dedi.

13 yıldır iktidarda olan Nkurunziza’nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000’de imzalanan Aruşa Anlaşması’nda yer alan “devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine” ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015’te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından ülkede siyasi kriz ve şiddet olayları başlamıştı.

Ezgi ŞENYURT
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.