Japonya’dan Kuzey Kore’ye Somut Adım Çağrısı

Japonya’nın Fukushima bölgesinin Iwaki şehrinde düzenlenen 8. Pasifik Adaları Liderleri Toplantısı’na (PALM 8) katılan Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Pasifik ada ülkeleri liderleri, Kuzey Kore’yi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde, “bir an önce somut olarak harekete geçmeye” çağırdı.

Deklarasyonda, “Biyolojik ve kimyasal silahlar, balistik füzeler ve Kuzey Kore’nin ilgili tesisleri dahil, tüm kitle imha silahlarının (KİS) tam, doğrulanabilir ve geri dönüşü olmayan bir şekilde ortadan kaldırılmasına yönelik barışçıl ve diplomatik bir çözüm arayışının önemi” vurgulandı.

Başbakan Shinzo Abe, Cumartesi günü düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore ile diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi gerçekleşirse, ekonomik işbirliğinin sağlanması da bir olasılıktır.” Dedi. “Büyüyen Asya-Pasifik ekonomilerine komşu ve onun çalışkan işgücü ve doğal kaynakları ile Kuzey Kore, doğru yolu yürürse parlak bir geleceğe sahip olacak.” dedi.

Diğer yandan, Pasifik’te hukukun üstünlüğüne dayanan özgür, açık ve sürdürülebilir bir denizcilik düzeninin önemini vurgulayan liderler, bunun, bölgenin barış, istikrar, esneklik ve refahına katkıda bulunacağını belirtti.

Deklarasyona göre, deniz güvenliği alanında yakın işbirliği içinde olma niyetlerini yineleyen liderler, deniz ortamını korumak ve tehdit altındaki veya nesli tükenmekte olan habitatların ve denizcilik yaşamın diğer formlarının yanı sıra, nadir ya da hassas ekosistemleri korumak için de gerekli önlemleri almakla yükümlü olduklarını kaydetti.

İpek ŞAHİN
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Uluslararası Göç Dalgaları ve Kentsel Kalkınma: İstanbul Örneği

Bu yazıda, öncelikle Türkiye’nin göç ile kalkınma sürecinin anlaşılması ve kalkınmanın nasıl bir seyir izlediği, ardından İstanbul'un tarihsel süreç içerisinde dış göçler tarafından nasıl şekillendiği, 21. yüzyılın uluslararası en derin göç meselesi olan Suriyeli mülteci akınının etkisi vurgulanarak değerlendirilecektir.

Röportaj: Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Bağlamında Göç

Bu röportaj, Gülüm Özçelik ile Uluslararası Hukuk ve İnsan...

Göçün Feminenleşmesi: Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Kadın Göçmenler

Bu çalışma, göç deneyimi yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan mağduriyetlerini ortaya çıkarmaya, bu kadınların göçlerinin nedenleri ve yöntemlerine, göç esnası ve sonrasında karşılaştıkları risklere ışık tutmaya çalışmaktadır. 

Suriye İç Savaşı Sonrası Yaşanan Göçün Terör Bağlamında AB’ye Etkileri

Bu yazıda AB kuruluşu ve gelişim süreci kısaca ele alındıktan sonra Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesiyle başlayan süreç ve iç savaşın şiddetlendiği yıl olan 2015 ve sonrasında Avrupa ülkelerinde görülen terör olayları üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte oluşan göç dalgalarının Avrupa’da aşırı sağın ve İslamofobinin yükselişi üzerindeki etkileri ele alınacaktır.