Davutoğlu: İsrail BM Kararlarına Uymalıdır

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır’da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı(İTT), Liderler Zirvesi Komisyon Toplantısı’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan sorunun çözümü için önkoşulun Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesi olduğunu belirtti.

 İsrail’in Gazze politikasına da değinen Davutoğlu,”İsrail yayılmacı politikasına bir son vererek barış sürecinin canlanmasını kabul etmelidir. Başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmalı ve İsrail 1967 öncesi sınırlarına çekilmelidir”ifadesinde bulundu.

BM İnsan Hakları Komisyonu’nun İsrail’in Filistin’de kurduğu yasa dışı yerleşim yerleriyle ilgili kararını hatırlatarak, İsrail’in Filistin’de izlediği yayılmacı politikayı eleştirdi.

Suriye’de ki olaylara da değinen Dışişleri Bakanı, her daim kapılarının Suriyeli vatandaşlara açık olduğunu belirtti. Suriye’de ki acımasız diktatörlüğün en kısa sürede gitmesi gerektiğini ekleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

”Suriye’de yaşanan krize karşı büyük bir vicdan testinden geçiyoruz. Suriye’de ölenlerin sayısı aylık 5 bin kişiye ulaştı. Toplamda 60 bin kişi hayatını kaybetti. 4 milyon Suriyeli içeride acil olarak yardım beklemektedir. Suriye’de ki acımasız diktatörlük mümkün olduğu en kısa sürede gitmeli ve yerini demokratik geçişe bırakmalıdır. Bu süre gelen şiddetin önlenmesi ve bölgeye istikrar ve güven gelmesinin tek yoludur.”

Mevcut rejimin çöküşünün yakın olduğunu vurgulayarak, ”Biz geçiş dönemine odaklanmalıyız. Suriye muhalif güçler ve Ulusal Koalisyonu, Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak rejimin güvenilir bir alternatifi olmada önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Şimdi muhalefeti güçlendirme ve destekleme konusunda bizim sorumluluklarımızı yerine getirmenin tam zamanıdır”diye konuştu.

Konuşmasına Mali’de ki sorunu hatırlatarak devam eden Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ve komşularının Mali halkına yardımda bulunması gerektiğini ifade etti ve ”Mali’nin ulusal birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeliyiz”dedi.

Kıbrıs sorununun 50. yılına geldiğini hatırlatan Davutoğlu, 2008 de BM nezdinde başlatılan barış görüşmelerinden sonuç alınamamasının Rum kesiminin isteksizliğinin bir sonucu olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantör devlet olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Kıbrıs halkına verdiği destekten dolayı da İİT üyelerine teşekkür etti.

65. yılına dayanan Keşmir sorununun BM kararlarına ve uluslararası hukuka bağlı bir şekilde çözümlenebileceğini aktaran Davutoğlu,”Biz kardeş Keşmir halkının kalıcı bir barışa ulaşmasını istiyoruz”dedi.

Batı Trakya’da yaşayan Türklerin çeşitli sıkıntılar yaşadığını söyleyerek, ‘’Batı Trakya Türk azınlığı kendi müftü ve imamlarını seçememekte, vakıflarını oluşturamamakta, kendi kimliklerini ifade edememektedirler. İstihdam ve siyasal katılım konularında fırsat eşitliğine de sahip değiller”diye konuştu.

(TUİÇ Akademi, AA)

Fethullah CEYLAN

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...

Yahya Sinwar: Romanı Diken ve Karanfil, Filistin ve Kendi Geçmişinin Bir Hikâyesi

Bu yazı 3 Ekim 2024 tarihinde New Lines Magazine'de...