Doğu Guta için Ateşkes Kararı

Suriye ordusu Doğu Guta’yı militanların elinden kurtarmak için bölgedeki ilerleyişi sürdürüyor. Suriye hükümeti bölgedeki sivillerden güvenli olan geçiş koridorlarını kullanarak bölgeyi terk etmelerini istemişti. Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Stefan de Mistura bu bombardımanın durması için bir ateşkes gerektiğini söylemişti.

İsveç ve Kuveyt 9 Şubat’ta ateşkesle ilgili bir tasarı sunmuşlardı. 30 günlük bir ateşkes kapsamında Suriye’de mağdur olan insanlara hayati yardımların ulaştırılmasını içeren bu tasarı cihatçı militanlarla ilgili kesin sonuçlar içermediğinden soru işaretlerinin belirmesine neden olmuştu. Rusya Güvenlik Konseyi büyükelçisi ateşkes üzerinde anlaşma sağlayamadıklarını söyleyip ardından bir takım değişiklikler önermişti. Değişiklikler yapılan tasarıda Güvenlik Konseyi’nin ateşkese “karar verdiği” ifadesi yerine “çağrı yaptığı” ifadesi kullanılıyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Birleşmiş Milletler’in 30 günlük ateşkes kararını çok önemli bulduklarını belirtti. bu kararın insani yardımların bölgeye ulaşması anlamında yetersiz olduğunu ifadelerine ekleyen Wallström, ateşkesin yardıma muhtaç insanlara yardımların ulaşabilmesi açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

Doğu Guta ve genel olarak Suriye’deki durumu değerlendirirken çok kötü ifadelerini kullanan Walsström, orada bütün acı çeken insanlara yardım eli uzatılması gerektiğini belirtti.

Wallström, Dünya Kadınlar Günü sonrasında bütün düşüncelerinin Suriye’deki acı çeken kadınlarda olduğunu söyledi. Dünyanın birçok yerinde ezilen ve şiddete uğrayan kadınların varlığından bahsedip, kadınların eşit haklara sahip olması gerekirken hala oy hakkına bile sahip olmayan kadınların yaşadığı ülkelerin var olmasına değindi. Devamında da 8 Mart Kadınlar Günü’nü önemsediğini söyleyip, feminist dış politika siyasetlerini devam ettireceklerini ifade etti.

EDA SUBAŞI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Avrupa Gündemi Konferansları – II: “Bizi Bağlayan Göç” – AB-Türkiye Ortaklığını Yeniden Değerlendirmek

Kocaeli Üniversitesi’nin yürütücülüğünde düzenlenen Avrupa Gündemi Konferanslarının ikincisi 24-25...

Avusturya Seçim Sonuçları: Aşırı Sağ FPÖ’nün Zaferi Yeni Bir Dönemi mi İşaret Ediyor?

Avusturya’da 2024 seçimleri, ülkenin siyasi tarihindeki önemli dönüm noktalarından...

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu Tamamlandı

Afro-Avrasya Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Uluslararası İlişkiler Yaz Okulu...

Afrika’nın Konumu ve Türkiye: BM 79. Genel Kurul Toplantısı

1945 Yılında kurulan BM’nin bugün dünya haritası üzerinde yer...