Elizabeth: Altın Çağ (Elizabeth: The Golden Age)

Filmin Adı: Elizabeth: Altın Çağ (Elizabeth: The Golden Age) 

Çıkış Tarihi: 2007 

Yönetmen: Shekhar Kapur 

Tür: Dram 

IMDb Puanı: 6,8/10 

 

2007 yılında gösterime giren “Elizabeth: Altın Çağ” filmi 1998 yılında gösterime giren  ve yönetmenlik koltuğunda yine Shekhar Kapur’un oturduğu “Elizabeth” adlı filmin devamıdır. 1558-1603 yılları arasında İngiltere ve İrlanda’nın kraliçesi ve ayrıca Tudor hanedanlığının son  hükümdarı olan I. Elizabeth’in yaşam öyküsüne dayanan bu film bir biyografi tadındadır. Filmin konusunu genel hatlarıyla İngiltere tarihinin unutulmaz hükümdarlarından biri olan  I. Elizabeth’in siyasetin entrikaları içerisinde karşı karşıya kaldığı zorlukların işlendiği  tarihi-politik bir film olarak açıklamak yerinde olacaktır. 

Uluslararası ilişkiler disiplini içerisinde geniş bir alanı kaplayan “realizm”  teorisinin izleri film boyunca hissedilebilmektedir. Özellikle Elizabeth’in “Korku korkuyu doğurur” sözünde realizm kendini alenen belli etmektedir. Elizabeth’in bu sözünü realist perspektifin temsilcilerinin ortaya atmış olduğu “Güvenlik İkilemi (Security Dilemma)”  kavramına benzetmekteyim. Gerçekten de kendini güvensizlik içerisinde hisseden bir aktör  kendini güvenlik şemsiyesi altına almak istediğinde diğer bir aktörün kendini güvensizlik içinde hissetmesine yol açmaktadır. Buradan hareketle korku duyan bir aktörün diğer aktörlerin de korku duymasına yol açması olasıdır. Bu anlamda Elizabeth’in bu yönü ile realist  bir tarafının var olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.  

Realizm bağlamında üzerinde durmak istediği diğer bir şey de Elizabeth’in “Yasalar  sıradan insanlar için var prensesler için değil” sözüdür. Elizabeth’in yasalara karşı olan bu bakış açısını Thomas Hobbes’un “Leviathan” adlı eserinde tasvir ettiği otoriteye benzemektedir. Thomas Hobbes, tasvir ettiği doğa durumundan kurtulmak isteyen insanların bir sözleşme ile  tüm yetkilerini teslim ettiği Leviathan’ın yani otoritenin yasalara bağlı olmadığını düşünmekteydi. Bu bağlamda yasaların yalnızca sıradan insanlar için var olduğunu ve prensesleri (yöneticileri) bağlamayacağını dile getiren Elizabeth’in ‘hobbesvari’ bir yaklaşıma  sahip olduğunu söylemek pek yanlış olmayacaktır. Ayrıca dönemin İngiltere’si ve kraliçe Elizabeth’in hükümdarlığı boyunca yine dönemin İspanya’sına karşı ve diğer yandan kuzeni Marry Stuart’a karşı verdiği güç ve iktidar mücadelesinin de realizmin özelliklerini yansıttığı düşünülebilir. 

1558-1603 yılları arasında İngiltere ve İrlanda’nın kraliçesi olan I. Elizabeth dönem  olarak otuz yıl süren (1618-1648) din savaşlarına denk gelmiş olmasa da film boyunca  Hıristiyanlığın iki ayrı mezhebi olan Protestanlık ve Katoliklik arasındaki anlaşmazlığa  hatta her iki mezhep arasında yaşanan çatışmalara da yer verilmiştir. 

Film boyunca dikkat çekici diğer bir nokta ise siyasetin çok fazla entrika  barındırdığını gözler önüne serme çabasıydı. Şahsen siyaseti kan dökülmemiş bir savaş olarak  görmekteyim. Bu anlamda gerçekten siyasetin içerisinde dönen entrikaların böylesine başarılı  bir şekilde işlenmiş olmasına şapka çıkarmak gerektiği kanaatindeyim. İktidarını kaybetme gibi bir felaket ile karşı karşıya kalan I. Elizabeth’in siyasetin kirli oyunları içerisinde almış  olduğu kararlar film boyunca oldukça etkili ve duygulu bir şekilde yansıtılmıştır.  

Ancak bir eleştiride bulunmak gerekirse film boyunca savaş olgusuna yeterli kadar  yer verilmediğini düşünüyorum. Savaş olgusunun oldukça basit bir şekilde işlendiği  kanaatindeyim. Avrupa’da yaşanan din temelli (Protestan-Katolik) çatışmaların da oldukça  basit bir şekilde işlendiğini görmek mümkün. Ayrıca filmde bir duygu kargaşası hakim. Elizabeth bir yandan bir aşk duygusu içindeyken diğer yandan da karşı karşıya  kaldığı zorluklar karşısında içsel anlamda bir çöküntü yaşamaktadır. Bunların dışında Yeni  Dünya’nın (Amerika Kıtası) keşfi ve sahip olduğu zenginlikler nedeniyle Amerika’ya yapılan  kolonizasyon faaliyetlerine de değinilmiş olmasını oldukça çarpıcı buluyorum.  

Gerek tarihi olayların yeniden canlandırılması gerekse de o dönemin atmosferinin  hissettirilmesi oldukça başarılı. Orta çağ dönemindeki insanların  gündelik yaşantıları, giyim ve kuşantıları seyirciye başarılı bir şekilde aktarılmış. Birtakım eksiklikler bulunsa da film boyunca konular oldukça istikrarlı ve etkileyici şekilde işlenirken seyirciyi sıkmadığı söylenebilir.

Nitekim “Elizabeth: Altın Çağ” filminin daha iyi anlaşılması ve I. Elizabeth’in  hükümdarlığı döneminde yaşanan tarihi olayların daha kolay sindirilmesi için yine  yönetmenliğini Shekhar Kapur’un üstlendiği ve yedi dalda Oscar ödüllerinde adaylık kazanan 

serinin ilk filmi olan “Elizabeth” filminin izlenmesinin yararlı ve gerekli olduğu  kanaatindeyim. Genel anlamda “Elizabeth: Altın Çağ” filmi bana realizmi çağrıştırdı ve bu  anlamda Elizabeth’in sözlerinden yola çıkarak bir değerlendirme yapmaya çalıştım. Ayrıca  filmin konusu tarihi-politik olayları içerdiğinden seyretmesi oldukça keyif vericiydi.  

Film konusunun geçtiği dönemin atmosferi ise seyirciye oldukça profesyonelce  yansıtılmış. Kısaca filmi bir seyirci olarak seyrederken kendinizi adeta  o döneme ait biri gibi hissediyorsunuz. Ayrıca filmde kullanılan müziklerin de oldukça etkileyici olduğunu düşünüyorum. Toparlamak gerekirse “Elizabeth: Altın Çağ” filmi gerek içerisinde barındırdığı tarihi-politik olaylar gerekse de oldukça keyif verici bir senaryoya sahip olmasından ötürü seyretmeye değer. Ancak yukarıda da değindiğim üzere bu  filmi izlemeden evvel serinin ilk filmi olan “Elizabeth” filminin izlenmesi daha faydalı  olacaktır.



ABDULAZİZ SAYAR

Uluslararası İlişkiler Teorileri Staj Programı

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Gençlere Avrupa Turu: DiscoverEU ile Kültürel Keşifler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından başlatılan DiscoverEU programı, gençlere...

Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü BM Genel Kurulu’nda Tartışılacak

📣 Eylem Çağrısı: 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü...

Yükseköğretime Erişim İzleme Anketi

Bu anket, 6 Şubat Depremi sonrasında Hatay'da yükseköğretime erişimde...

Küresel Güney Sorunu: Batı’nın Yanıldığı Noktalar

Bu yazı Uluslararası Kriz Grubu CEO'su Comfort Ero tarafından...